Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaboravite na stvarnost

ZNANSTVENICI OTKRILI Što bi nam se dogodilo da upadnemo u crnu rupu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zanimljivo pitanje dobilo je odgovor...

Pitanje koje je oduvijek mučilo znanstvenike, ali i svakoga od nas, konačno je dobilo svoj odgovor. Pretpostavljali smo da bi mogli biti rastrgani ili pak zdrobljeni, no ono što bi nam se uistinu dogodilo kada bismo 'upali' u crnu rupu nismo mogli ni zamisliti.

Pročitajte i ovo Objekt na australskoj plaži Tajanstveni metalni cilindar VIDEO Napokon riješen misterij: Otkriveno što je zapravo misteriozni objekt koji se nasukao na australskoj plaži Slika nije dostupna Znanstvenici tvrde Rješenje misterija vode otkriva tajnu života?

Instantno, kada bismo ušli u crnu rupu, nebesko tijelo čija je druga kozmička brzina veća od brzine svjetlosti tako da ga ni svjetlost ne može napustiti, realnost bi se podijelila na dva dijela.

U jednoj stvarnosti u trenutku bi nestali, bili bi spaljeni i vjerojatno pretvoreni u prah, dok bi u drugoj stvarnosti upali u središte crne rupe potpuno neozlijeđeni.

ČISTA ILUZIJA? 'Boje postoje samo u našem umu'

Crna rupa mjesto je na kojem zakoni fizike ne vrijede. I sam Einstein nas je učio da masa zakrivljuje prostor i vrijeme, te da što veću masu neko tijelo ima, to mu je gravitacija veća. Crne rupe se smatraju najgušćim, a time i najmasivnijim objektima u svemiru, dakle, njihova je gravitacija najveća. One toliko zakrivljuju prostor da im čak ni svjetlost ne može pobjeći, a postoji i mogućnost da u silnom pokušaju da zakrive vrijeme i prostor uvuku i same sebe.

Dvije dimenzije

No što bi se zapravo dogodilo kada bismo 'upali' u crnu rupu. Istraživači tvrde kako je za odgovor na to pitanje potrebno sagledati s dvije strane, piše BBC.

Prvo viđenje bi bilo od strane nekoga tko bi naš ulazak u crnu rupu promatrao sa strane, dovoljno blizu da sve vidi, a opet dovoljno daleko da ostane na sigurnom u poznatom vremenu i prostoru. Autor teksta je tu osobu nazvao Anne, stoga ćemo je i mi tako zvati.

Dakle, prilikom približavanja vašeg tijela crnoj rupi, Anne će iz daljine vidjeti kako se sve više i više rastežete, a tijelo se unakazuje. Izgledalo bi kao da vas promatra s druge strane zakrivljenog stakla. Ono što je najzanimljivije je to da kako se tijelo približava horizontu crne rupe to se sve više kreće usporeno u 'slow motion' slici.

Mogli biste vikati, ne bi li vas Anne čula, mogli biste slati poruke Morseovim kodom putem lampice na vašem mobitelu, no riječi i slika do nje bi dolazili sve sporije i sporije. U tom trenutku valovi svjetlosti počeli bi padati i ulaziti u crvenu zonu. Onu nečujnu.

U trenutku kada vaše tijelo dotakne horizont, Anne bi ugledala zamrznutu sliku. Kao da je netko pritisnuo gumb za zaustavljanje slike. Ožbukani, nepomični i rastegnuti preko površine horizonta počela bi se javljati toplina.

Anne bi gledala kako vas prostor prožima, vaše tijelo bilo bi rastegnuto do neprepoznatlijvosti. Na vas bi počela djelovati vatra Hawkinkg zraka, a prije nego bi bili u potpunosti stopljeni s crnom rupom, od vas bi ostao samo pepeo i prah.

No prije nego krenete planirati vlastiti pokop, slijedi priča s vašeg stajališta. Zaboravite na Anne i sve ono što će ona doživjeti. Slijedi gutanje crne rupe iz vaše perspektive.

U NASA-i OSTALI BEZ TEKSTA To je nešto što dosad nikad nisu vidjeli

Krećete na putovanje u jednu od najvećih i najmisterioznijih odredišta, bez ikakvih turbulencija, rastezanja, usporavanja, zračenja ili opeklina. Put vašeg tijela bio bi miran i spokojan.

Prilikom približavanja crnoj rupi zadesio bi vas osjećaj slobodnog pada, osjećaj bezbrižnosti ili kako bi ga Einstein nazvao osjaćajem 'sretnih misli'.

Dok je Anne vidjela trenutak kada udarate u horizont, trenutak u kojem je vrijeme počelo usporavati, a vaše tijelo posalo kao od gume, ne brinite. Anne ne može vidjeti kroz crnu rupu i to nije ništa zbog čega bi se trebali uznemiravati. Ono što bi vi osjetili je da nema horizonta, ne postoji nikakav zid u koji bi udarili i krenuli s rastezanjem.

Naravno, da je crna rupa manja, sile teže koje u njoj djeluju različito bi djelovale na vaše gornje i donje ekstremitete, te bi se vrlo vjerojatno dogodilo ono što je i Anne vidjela. No naša je crna rupa milijune puta veća od Sunca,a sile teže koje u njoj djeluju toliko su slabe, s obzirom na njezinu veličinu, da ih možemo zanemariti.

Miran i spokojan život

Ustvari, u dovoljno velikoj crnoj rupi mogli biste živjeti mirno i spokojno do kraja vašeg životnog vijeka i to poprilično normalno. Dok ne nestanete u singularnosti. Koliko bi se normalno osjećali, ako uzmemo u obzir da smo povučeni u rupu bez dna, u prostorno-vremenski kontinuum, protiv svoje volje, bez mogućnosti povratka?

Osjećaj koji nam je svima poznat. Vrijeme ide samo u naprijed, nemoguće ga je zaustaviti ili okrenuti. Crna rupa može iskriviti prostor i vrijeme do te krajnosti da unutar crne rupe, na horizintu, ove dvije dimenzije mogu zamijeniti uloge.

Ako ste se pitali zašto se vama ništa nije dogodilo, a Anne je vidjela kako ste spaljeni i pretvoreni u pepeo i prah te kako od vas nije ostalo baš ništa, evo odgovora.

Anne nije halucinirala i vidjela je nešto sasvim razumno i racionalno. S njezinog je stajališta vaše je tijelo postalo rastegnuto, a potom pretvoreno u prah. I to nije bila iluzija, to se zaista dogodilo s njezine strane. Da se mogla dovoljno približiti crnoj rupi bez da bude uvučena u nju, mogla je pokupiti vaš pepeo i vratiti ga na Zemlju.

Riješen misterij antimaterije? Evo čemu možemo zahvaliti svoje postojanje

Zakon prirode nalaže da sva tijela ostanu izvan crne rupe, baš kako je to Anne vidjela. Prema teoriji kvantne fizike nikakve informacije ne mogu biti izgubljene. Svaka o njih koja je povezana s vašim postojanjem mora ostati izvan crne rupe, osim ako zakoni fizike s Anneine strane prestanu vrijediti.

Teorija sretnih misli

S druge strane zakon fizike također nalaže put kroz horizont bez osjećaja pečenja ili prženja, odnosno bilo čega neobičnog. U suprotnom Einsteinova teorija 'sretnih misli', te teorija relativnosti ne bi vrijedila. Zakon fizike stoga omogućava ovaj rascjep realnosti. Prema jednoj ostajete izvan crne rupe pretvorenu u prah, dok prema drugoj ostanete čitavi i zdravi unutar crne rupe.

Na koncu, nikako manje važna informacija, postoji i treći zakon fizike prema kojem sve informacije bivaju klonirane. Prema tom zakonu nalazili bi se na dva mjesta, no život bi mogli nastaviti samo na jednom mjestu. Može postojati samo jedna kopija vas.

Čini se da zakoni fizike prave budale od nas, a cijelu priču oko povezivanja zakona čine besmislenom. No fizičari su pronašli način interpretacije i ovih događaja.

Početkom devedesetih, fizičar Leonard Susskind govorio je da ne postoji paradoks, ne postoji mogućnost da netko od nas ugleda svojeg klona. Prema tome, Anne može vidjeti jednu verziju vas, dok vi ostajete vi, unutar crne rupe i vidite drugu kopiju vas samih. Isto tako Anne i vi ne možete više nikada sjesti na kavu i usporediti bilješke i činjenice koje se zamijetili s jedne ili s druge strane. Isto tako ne postoji treći promatrač koji može biti i s jedne i s druge strane.

Stvarnost ovisi o tome koga pitate

Kad uđemo u crnu rupu, jesmo li mrtvi ili živi? Najveća tajna koju nam je razmjevanje crne rupe otkrilo je to da realnost ne postoji. Ona ovisi o onome koga pitate. U ovom slučaju postoji Anneina realnost i vaša. I ništa više.

Tamna materija i nije tako tama

2012. godine skupina fizičara došla je do spoznaja koje su promijenile način gledanja na događaje povezane s crnim rupama. Shvatili su da Susskindovo rješenje o postojanju dvije dimenzije ima veze s linijom horizonta. Kvantna mehanika dovela je do novih spoznaja.

Ako Anne uspije razabrati samo djelić vaše realnosti dolazi do nove realnosti i novih informacija negdje između onih izvan i onih unutar crne rupe.

U tom slučaju vi ste nestali, progutala vas je radijacija izvan horizonta crne rupe i pretvoreni ste u prah. Ova realnost mora biti povezana s još nekim informacijama prema kojima ste nestali. No ako je vaša realnost ona istinita, a vi se nalazite unutar crne rupe živi i zdravi, onda realnost koju je spoznala Anne mora biti povezana s trećom informacijom koja dolazi negdje iz unutrašnjosti crne rupe.

Zaključak je da svaka od ovih informacija može biti povezana s onom drugom samo jednom. Dakle mogu postojati dvije verzije, no one se mogu pojaviti odvojene jedna od druge.

To nas vraća na sam početak pitanja što se dogodi kada 'upadnemo' u crnu rupu. Konačan odgovor je da ne možemo znati.

Fizičari već cijelo stoljeće pokušavaju otkriti pravu istinu koja bi pomogla u otkrivanju dublje teorije svemira. Zaključak naše priče je da prava istina leži u primljenim informacijama koje potom mijenjaju tijek događaja i razabranje prave istine.

Psihofizičari koji su pokušali izračunati koliko je vremena potrebno da Anne shvati što se zaista dogodilo došli su do zapanjujućih rezultata. Trebalo bi joj nevjerojatno puno vremena, a taj bi proces trajao duže od njezinog životnog vijeka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene