Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezamislivi zločini

'Suočeni smo s terorističkim čudovištem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zločini islamske države sve su brojniji i monstruozniji. UN šalje svoje istražitelje.

Ujedinjeni narodi odlučili su u ponedjeljak da će poslati istražitelje u Irak da istraže zločine "nezamislivih razmjera" koje su počinili militanti Islamske države kako bi odgovorni bili privedeni pravdi.

Pročitajte i ovo Angela Merkel O UKRAJINI Angela Merkel u prvom intervjuu nakon odlaska s vlasti: "Naravno da sam se pitala što smo krivo učinili" Angela Merkel - 1 Zaželjela mu sreću Oproštaj uz buket cvijeća: Olaf Scholz prisegnuo za novog kancelara, Angela Merkel oprostila se emotivnom porukom…

"Suočeni smo s terorističkim čudovištem", rekao je irački ministar za ljudska prava Mohamed Šia' Al Sudani pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava, koje je usvojilo rezoluciju koju su predložili Irak i Francuska na izvanrednoj sjednici tog 47-članog tijela u Ženevi.

Vijeće namjerava poslati 11 istražitelja, s ukupnim proračunom od 1,18 milijuna dolara, a izvješće bi trebali pripremiti do ožujka 2015.

Zamjenica visoke povjerenice UN-a za ljudska prava Flavia Pansieri kazala je da postoje "čvrsti dokazi" da su Islamska država i njoj odane skupine počinile ciljana ubojstva, zlostavljanja i mučenja u Iraku.

"Izvješća koja smo primili otkrivaju nehumana djela nezamislivih razmjera", kazala je.

Al Sudani je upozorio da Islamska država prijeti ne samo Iraku nego i cijeloj regiji i svijetu.

Uhićen bombaš samoubojica: ISIS-u se pridružuju snage iz cijelog svijeta

Merkel upozorava da je Islamska država prijetnja za Europu

Njemačka kancelarka Angela Merkel stala je u obranu svoje odluke da pošalje oružje Kurdima koji se bore protiv Islamske države u Iraku, kazavši u ponedjeljak u parlamentu da je ta džihadistička organizacija velika sigurnosna prijetnja za Njemačku i cijelu Europu.

Dan nakon što je Berlin objavio da će Kurdima poslati protutenkovske rakete, puške i ručne granate, Merkel je kazala da Njemačka ima odgovornost intervenirati u sukobu kako bi spriječila humanitarnu katastrofu u Iraku.

"Dalekosežna destabilizacija cijele regije tiče se Njemačke i Europe", kazala je Merkel u govoru u Bundestagu, napominjući da Islamska država kontrolira područje u Iraku i Siriji koje odgovara polovici Njemačke.

"Dame i gospodo, kada teroristi zauzmu golem teritorij kako bi sebi i drugim fanaticima stvorili bazu za svoj teror, tada se pojavljuje opasnost i za nas, tada su pogođeni naši sigurnosni interesi", dodala je. (hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene