Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Wikileaks otkrio dio Transpacifičkog trgovinskog sporazuma

'TPP ograničava ljudima pristup lijekovima koji spašavaju živote'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Transpacifički trgovinski sporazum (TPP) između 12 zemalja šteti javnom zdravstvu jer pacijentima ograničava pristup lijekovima koji spašavaju živote, objavila je u subotu nevladina udruga nakon što je tekst sporazuma objavio Wikileaks.

Američka organizacija Public Citizen (PC) kaže da se radi o objavi "smrtne presude" pristupu tzv. biotehnološkim lijekovima. "Cijena TPP-a bit će ljudski životi", istaknuo je Peter Maybarduk, direktor medicinskog programa PC-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Australski poučak Oni su odlučili podići minimalnu plaću: ''Želimo da ljudi zarađuju više'' David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije"

"Nova prava monopola farmaceutskih tvrtki otežat će pristup lijekovima u zemljama potpisnicama", dodao je.

Wikileaks je u petak objavio cijelo poglavlje TTP-a o intelektualnom vlasništvu.

Australija, Brunei, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, Sjedinjene Države i Vijetnam postigli su dogovor o TPP-u u ponedjeljak.

Sporazum predviđa ukidanje većine carina i nameta na ulaganja, definira nove poslovne standarde i štiti prava iz okvira intelektualnog vlasništva, ustvrdio je američki trgovinski predstavnik.

Detalji sporazuma još nisu objavljeni. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene