Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavlja Srbiju

Vučić: 11. srpnja dolazim u Srebrenicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vučić je rekao kako je dobio jamstva da rezolucija UN-a o Srebrenici neće biti usvojena u "sadašnjem obliku".

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu kako je njegova vlada jednoglasno odlučila da on predstavlja Srbiju 11. srpnja na komemoraciji žrtvama masakra u Srebrenici 1995., nekoliko sati nakon što je odgođeno glasovanje Vijeća sigurnosti UN-a o rezoluciji u kojoj bi se pokolj u Srebrenici osudio kao genocid.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "Mali Rusi" Vučić: "Srbija se naoružava da razni patuljci ne bi umislili da joj ponovo mogu otimati teritorij" Izbori u Srbiji - 5 Može li Vučić izgubiti Beograd Srbija u nedjelju izlazi na izbore, najveća borba vodi se za prijestolnicu: "Izgubi li glavni grad, to bi ga moglo ozbiljno uzdrmati"

"Večeras smo jednoglasno donijeli odluku, da ako postoje uvjeti za to, da kao predsjednik Vlade predstavljam Republiku Srbiju u Srebrenici 11. srpnja", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Srbija: 36.000 migranata u šest mjeseci izrazilo želju tražiti azil

Glasovanje je, prema riječima diplomata, odgođeno do srijede, kako bi Britanija i Sjedinjene Države pokušale uvjeriti Rusiju da ne stavi veto na dokument koji bi trebao biti donesen u povodu 20. godišnjice tog zločina. Vučić je rekao kako je dobio jamstva da rezolucija UN-a o Srebrenici, koju je opisao "ponižavajućom" za Srbiju, neće biti usvojena u "sadašnjem obliku".

Srbija je 2010., u procesu približavanja Zapadu, usvojila deklaraciju u kojoj osuđuje pokolj kao "težak zločin", ali je izostalo spominjanje genocida. Protivi se rezoluciji u kojoj se spominje genocid, smatrajući da bi još više produbila etničke podjele u BiH. Pokolj u Srebrenici 1995., u kojem su bosanski Srbi ubili gotovo 8000 muslimana, Međunarodni sud pravde (ICJ), najviša pravna instanca UN-a, priznao je kao genocid 2007. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene