Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SULTAN I CAR

Hoće li njihove imperijalističke ambicije iz Sirije pokrenuti Treći svjetski rat?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na vidiku nema kraja katastrofi koja se odvija u sve napučenijim izbjegličkim kampovima od Jordana do Turske u kojima se nalazi stotine tisuća prestrašenih civila iz Sirije.

Usprkos mirovnim pregovorima i obećanju Bašara al-Asada da će prestati s napadima, on je po svemu sudeći naumio svaki pedalj Sirije staviti pod svoju kontrolu, a svi nagovještaji govore da mira neće biti i da će imigrantska kriza u Europi biti gora od one 2015. godine, smatra povjesničar Michael Burleigh.

'No, nisu problem Sirije samo Bašar al-Asad, pobunjenici koji ga žele svrgnuti i Islamska država. Sirija je postala bojno polje za regionalne sile, Rusiju i Tursku, točnije za njihove predsjednike Vladimira Putina i Recepa Erdogana. Ili ako hoćete, za Cara i Sultana.

Ta dvojica muškaraca, egoista koji ne skrivaju imperijalne ambicije, nemaju namjeru postići mir u Siriji, osim ako nije po njihovim uvjetima. Sirija je već postala poprište međunarodnog sukoba u koji su uključeni borci iz Irana, Saudijske Arabije, Katara, Čečenije i Pakistana, a postoji prijetnja da će se uključiti i NATO savez. Nije pretjerano reći da sukob u Siriji ima potencijala da preraste u Treći svjetski rat', napisao je Burleigh za Daily Mail.

Erdoganu smeta Asad

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ukrajina odbacila optužbe Putin u teror umiješao Ukrajinu: "Napadači su bježali prema granici, čekao ih je prolaz" Vladimir Putin Nevjerojatno Pogledajte koga je Rusija dodala na popis ekstremističkih i terorističkih organizacija

Za Tursku, Sirija je bitka za opstanak. Želi spriječiti jačanje kurskih snaga u Siriji i Iraku koje bi se mogle pridružiti Kurdima u Turskoj i tražiti odcjepljenje što bi značilo razjedinjenje Turske. No, Erdoganu smeta Asad i on je razlog zbog kojeg je Turska dopustila stranim džihadistima ulazak u Siriju kako bi se borili na strani Nusra fronte i Islamske države. Turci žele zaštititi 100 tisuća etničkih Turaka u Siriji koji se također protive Asadu.

S druge strane, Rusija želi zaštititi svoj utjecaj u regiji, uključujući i pristup mediteranskoj pomorskoj bazi Tartus. Dajući potporu Asadu, cilja pobunjenike koji pak imaju potporu Zapada.

Sukob je već opasno međunarodan. U njega se ozbiljnije planira uključiti i Saudijska Arabija čiji je ministar obrane, drski princ Mohamed bin Salman, prošlog tjedna obećao da će poslati trupe da se bore protiv Islamske države. Saudijci bi mogli preokrenuti sadašnju Asadovu prednost na terenu dajući pobunjenicima više oružja, no onda bi možda mogli rušiti ruske avione a to Saudijcima ne bi odgovaralo. Naime, Saudijska Arabija, Iran, Jordan, Izrael, Egipat...Svi oni dodvoravaju se Putinu.

A rusko oružje je zastrašujuće. Rusija je rasporedila najnoviji protuzrakoplovni raketni sustav S-400, a u napadima u Siriji koristi najmodernije borbene zrakoplove koji nažalost bacaju kazetne bombe od kojih stradavaju brojni civili.

Putinu odgovara da sukob u Siriji i izbjeglička kriza traju što dulje jer bi Europa možda mogla ublažiti sankcije spram Rusije.

Sviđalo se to nama ili ne, rat tik pred vratima Europe eskalira iz dana u dan. Turska je srušila ruski avion, a netrpeljivost između cara Putina i sultana Erdogana je i više nego očita te svakim danom sve veća, smatra Michael Burleigh a prenosi Daily Mail.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene