Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik državnik, još veći čovjek

Više nije najsiromašniji predsjednik: Otišao čovjek kojeg ćemo svi pamtiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet godina Jose Mujica bio je na čelu Urugvaja, no simpatije svijeta pokupio je gotovo čim je postao predsjednik. Sada je dužnost predao Tabareu Vasquezu, također ljevičaru.

Kad je 2010. godine preuzeo predsjedničku dužnost u Urugvaju Jose Mujica odbio je živjeti u predsjedničkoj rezidenciji te je sa suprugom ostao u jednosobnoj kućici na obiteljskoj farmi gdje je uzgajao cvijeće.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

No i ta kućica, zajedno s farmom cvijeća, u vlasništvu je njegove supruge, a jedini što on posjeduje je Volkswagen buba iz 1987. godine s kojom se i jučer dovezao na predaju dužnosti.

Mujica je tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina sudjelovao u oružanoj pobuni protiv demokratski izabranih urugvajskih vlasti zbog čega je ovaj bivši vođa ljevičarske gerile u zatvoru proveo punih 14 godina.

FOTO Predsjednik države čekao u redu u javnoj bolnici

Poznatiji pod nadimkom 'Pepe', Mujica tvrdi da je bio ranjen šest puta te da je u više navrata bio mučen i zatočen u samicama. Svoju slobodu duguje općoj amnestiji nakon završetka vojne diktature.

Mujica je dužnost predao Tabareu Vasquezu, također ljevičaru, inače onkologu koji predsjedničku dužnost obavljao od 2005. do 2010. godine. Tvrdi kako će nastaviti s jednom od najkontroverznijih Mujicinih inicijativa - pokretanje državne marihuanske industrije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene