Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRAJE TRI GODINE

TRUNE ZBOG OSTAVINSKE RASPRAVE Vila Jovanke Broz ostaje zapečaćena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon smrti Jovanke Broz 2013. godine u vilu nitko ne smije ući.

Udovica Josipa Broza Tita, Jovanka, nakon njegove smrti živjela je povučeno u zapuštenoj staroj vili koju joj je država dodijelila u elitnom beogradskom naselju Dedinje. Umrla je 2013. godine, a u vilu otad nitko ne smije ući.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pokopana uz Tita VIDEO 10.000 ljudi ispratilo Jovanku Broz: Pokopana uz pjesmu 'Bella Ciao' Slika nije dostupna Priopćenje Titove unuke Saša Broz: Tito nije rekao gdje želi biti pokopan, a Jovanku nisam ni vidjela

Naime, stvari koje se nalaze u vili predmet su ostavinske rasprave, u koju su uključene Jovankine sestre Nada i Zora, Uprava za zajedničke poslove, kojoj je kuća povjerena na održavanje, i Muzej grada Beograda, u čijem su vlasništvu neke slike koje se nalaze u vili. Sama zgrada nije predmet spora, jer je vlasništvo države.

"Nakon smrti Titove supruge popisane su sve stvari. Rođaci pokojne Jovanke Broz izdvojili su neke stvari kao njene osobne. S time se, međutim, moraju složiti i Uprava i Muzej grada Beograda. Konačnu riječ dat će sud", kažu u Upravi. Ostavinska rasprava, očekuju oni, trebala bi biti gotova do kraja godine, prenosi Blic.

Do njena okončanja vila će ostati sudski zapečaćena, a sanacija može uslijediti tek nakon pražnjenja objekta. U prilično je lošem stanju, iako je i to mnogo bolje u odnosu na ono kako je izgledala do 2006. godine, kada je saniran krov koji je prokišnjavao.

Jovanka Broz živjela je u njoj od 1980. godine, kada je, nakon Titove smrti, praktično preko noći izbačena iz vile u Užičkoj 15. U srpnju 2009. godine tadašnji ministri unutarnjih poslova Ivica Dačić i socijalne skrbi Rasim Ljajić uručili su Jovanki Broz osobne dokumente - putovnicu i osobnu iskaznicu, koje nije imala skoro tri desetljeća.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene