Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policijska brutalnost i diskriminacija

VIDEO Zbog ove snimke gori grad: 'Možda će potrajati mjesecima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na desetine policajaca i prosvjednika ozlijeđeno je u prosvjedima Izraelaca etiopskog porijekla, zbog snimke policijske brutalnosti nad pripadnikom izraelske vojske, koji je i sam etiopskog porijekla.

Tisuće Izraelaca etiopskih korijena sudjelovalo je u prosvjedima protiv policijske brutalnosti, a neki od njih pokušali su upasti i u zgradu općine. Policija je na prosvjednike ispalila suzavac i omamljujuće granate, dok su prosvjednici uzvratili ciglama i bocama, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Uzrok nereda je video snimka koja je objavljena 26. travnja i koja pokazuje dvojicu policajaca kako tuku navedenog izraelskog vojnika. Obojica policajaca sa snimke su suspendirana, a u tijeku je istraga istog incidenta.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin okrivio je za nasilje "šačicu nasilnih izazivača nevolja", ali je dodao da se problemu etiopskih Židova mora ozbiljno pristupiti. "Prosvjedi su otkrili bol zajednice koja je povikala zbog osjećaja diskriminacije, rasizma i neodgovorenih pitanja. Moramo se izravno pobrinuti za tu otvorenu ranu", dodao je Rivlin.

U ponedjeljak bi se izraelski premijer Benjamin Netanyahu trebao sastati s izraelskim vojnikom kojeg su policajci pretukli, kao i s predstavnicima etiopske zajednice.

Prosvjedi su počeli u nedjelju i krenuli su mirno, blokadom jedne prometne ulice u Tel Avivu. Mnogi su hodali s rukama podignutim u zrak i držeći se, kako bi simbolizirali lisičine na rukama. Kako se približavala noć, tako su prosvjedi postajali sve nasilniji.

Nisu spremni više čekati

Prosvjednici su počeli bacati kamenje, stolice i boce te su pokušali ući i u jednu zgradu općine. U sveopćem nasilju ozlijeđeno je 47 policajaca te sedam prosvjednika. Na desetine prosvjednika je uhićeno.

"Naši roditelji su ponižavani godinama. Mi nismo spremni više čekati da budemo prepoznati kao ravnopravni građani. Možda će potrajati nekoliko mjeseci, ali to će se dogoditi", rekao je za izraelski Channel 10 jedan od prosvjednika.

Policija je odgovorila jasnom porukom - nasilje ne pomaže nikome. "Tko god ozlijedi policajce i civile, odgovarat će pred sudom", poručio je Yohanana Danino, šef policije Tel Aviva.

U Izraelu trenutno živi oko 135.000 etiopskih Židova. Njih na desetine tisuća zrakoplovima je prebacivano u Izrael iz Etiopije tijekom tajnih operacija u 80-im i 90-im godinama prošlog stoljeća.

Njihove pritužbe na diskriminaciju traju već dugo, njihove plaće su daleko ispod prosjeka te imaju ograničene mogućnosti za edukaciju, a velike šanse da završe u zatvoru, podaci su koje iznosi The Ethiopian National Project, nevladina organizacija koja pomaže etiopskim Židovima u Izraelu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene