Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strpljenje se isplati

VIDEO Riješen veliki misterij 'kotrljajućeg kamenja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Misterij 'kotrljajućeg kamenja' Doline smrti, u pustinji Mojave na istoku Kalifornije, zbunjuje desetljećima, no napokon je pronađen odgovor i na to pitanje.

Znanstvenici od 1948. pokušavaju shvatiti zbog čega se kamenje, ponekad teško i 300 kilograma, kretalo po pustinji. Bilo je puno teorija, od teorija o poplavama, 'lancima leda', vjetrovima jačine uragana, do naravno, izvanzemaljaca. Misterij je napokon riješen kad su znanstvenici snimili kamenje na djelu.

Pročitajte i ovo Ilustracija UHIĆEN SUPRUG Obrat u slučaju nestale Srpkinje - u podrumu pronađeni jezivi dokazi, suprug je potrošio 420 eura na sredstva za čišćenje Ilustracija slučaj uzdrmao srbiju Misteriozan nestanak Beograđanke - krenula je na let za Washington, nije se nikad ukrcala: "Samo se molimo da bude sigurna"

Znanstvenik Richard Norris i njegov rođak James Norris, inženjer, ugradili su u kamenje GPS, okružili ga kamerama i šokirali se kad su otkrili da je uzrok njihovog kretanja na jednom od najtoplijih i najsuših mjesta na Zemlji, zapravo led.

Hoće li ovo otkriće konačno riješiti misterij: Zbog čega je izgrađen Stonehenge?!

Kad se za to steknu pravi uvjeti, s kišom na obično suhom koritu jezera Racetrack, praćeno suncem i vjetrom, pločice tankog leda guraju kamenje kroz muljevito pustinjsko dno, ponekad brzinom od nekoliko metara u minuti, otkili su rođaci Norris.

Oni su to nazvali svojevrsnim fenomenom 'zlatne zone'. Naravno, mora postojati i jezero, što je rijedak fenomen u području u kojem padne manje od 50 mm kiše godišnje, prenosi USA Today.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene