Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Namjenjeno Kurdima

VIDEO Pentagon priznao: Islamisti se 'dočepali' američkog oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio oružja koje su Amerikanci iz zrakoplova bacali Kurdima, završilo je u rukama islamskih militanata protiv kojih se Kurdi bore. Militanti su se jednim 'ulovljenim' paketom pohvalili na YouTubeu.

Na YouTubeu je objavljen video na kojem se navodno pokazuje kako je paket s oružjem namijenjen Kurdima, pao na teritorij Islamske države, pa su militanti prisvojili sadržaj 'dostavljenog' paketa, javljaju američki mediji.

Pročitajte i ovo Ilustracija eskalacija rata Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad

Tvrdnje na videu podudaraju se sa Sirijskim opservatorijem za ljudska prava koji je priopćio da su se militanti dočepali najmanje jednog paketa.

To opovrgava Središnje američko zapovjedništvo koje je u ponedjeljak objavilo da je uništilo paket koji nije pao na ciljano mjesto kako bi spriječilo da padne u ruke islamista.

Najmanje jedan od 28 paketa nije pao na planirano mjesto, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby. Međutim, kaže da, iako je paket pogođen, ostaje nejasno je li oružje uništeno i odnosi li se videosnimka baš na tu pošiljku.

Pentagon nije mogao potvrditi autentičnost videa, ali kažu da će istražiti tvrdnje. Kirby je naglasio kako je većina dostavljenih vojnih paketa završila u rukama Kurda, a za sada se pretpostavlja da je samo jedan od paketa koriste islamski militanti.

Džihadisti u ofenzivi: Ponovno napadaju Kobani i sjeverni Irak

Pakete s oružjem koalicijske snage predvođene Amerikancima, u ponedjeljak su bacile Kurdima koji odbijaju napade Islamske države prema turskoj granici i glavnom iračkom gradu Iraku.

Kirby je također istaknuo da su američki zračni udari oko Kobanija, zajedno s pritiskom kurdskih snaga na kopnu, pomogli da borci IS-a ne zauzmu grad, ali je upozorio da bi unatoč američkoj pomoći grad mogao pasti.

'Stalan pritisak iz zraka i pritisak kurdskih boraca na kopnu značajno su pridonijeli da IS ne zauzme grad. No, to ne znači da je uspjeh zajamčen', rekao je Kirby, prenosi Reuters.

Dodao je da situacija oko Kobanija ostaje napeta i procijenio da kurske snage kontroliraju veći dio grada. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene