Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vremenska bomba'

ZNANSTVENO POSTIGNUĆE Hoće li nova otkrića pomoći u predviđanju potresa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vibracija koja je prodrmala Zemlju s morskog dna Atlantika izmjerena je u Japanu u značajnom znanstvenom postignuću.

Kretanje je počelo 'vremenskom bombom' - olujom niskog pritiska kod Grenlanda prije dvije godine. 'Vremenska bomba' je iznimno nizak sustav pritiska gdje suhi zrak iz stratosfere dolazi do područja niskog pritiska. Ovo uzrokuje da se zrak unutar depresije (dio zemljine površine koji je spušten) podigne veoma brzo uzrokujući oluju, piše Express.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Shvatili kako se ''pritaje'' Otkriće koje obećava: Znanstvenici pronašli način za onesposobljavanje širenja stanica raka Slika nije dostupna Ranija dijagnoza Veći izgledi za preživljavanje: Važno otkriće u liječenju raka koji uglavnom pogađa starije muškarce

Istraživači su pronašli najsporije vibracije među onima koje su zabilježili u oluji te smatraju da ovo otvara novi način za proučavanje skrivenih dubina Zemlje. Za to su koristili razne senzore u Japanu kako bi pokazali da skupina detektiranih podrhtavanja dolazi od oluje 'vremenske bombe' s druge strane planete.

Kiwamu Nishida sa Sveučilišta u Tokiju i Ryota Takagi sa Sveučilišta Tohoku koristili su mrežu od 202 postaje u regiji Chugoku u južnom Japanu. Signali koje su zabilježili, mogli su se povezati sa sjevernim Atlantikom.

'Većina onoga što znamo o unutarnjoj strukturi Zemlje bilo je određeno proučavanjem načina na koji se valovi šire, kroz nižu koru, plašt i jezgru. Kako bismo to učinili, moramo imati izvor koji generira signal koji se širi do naše seizmičke stanice. Iz nekog razloga vrlo je malo potresa u središnjem dijelu Pacifika pa ondje nemamo nikakvih izvora. Ti mikropotresi generirani valovima 'P' i 'S' (op.a. 'P' su primarni, a 'S' sekundarni valovi), nadamo se, omogućit će nam da bolje karakteriziramo strukturu Zemlje ispod Pacifika', rekao je dr. Bromirski sa Sveučilišta u Kaliforniji. Nikada prije nije se znalo što je izvor ovih 'S' valova.

Ova otkrića mogla bi pomoći stručnjacima da nauče više od strukturi Zemlje i poboljšaju predviđanju potresa i oceanskih oluja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene