Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Stanje je očajno'

ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE: Gradu pod opsadom prijeti pokolj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni narodi su u subotu upozorili na opasnost 'pokolja' u turkmenskom gradu Amerliju smještenom 160 km sjeverno od Bagdada, koji je pod opsadom džihadista zbog čega je irački premijer zatražio pomoć za taj grad.

Veliki ajatolah Ali al Sistani, najviši šijitski čelnik u Iraku, pozvao je dan ranije da se pritekne u pomoć stanovnicima Amerlija, gdje su šijitski Turkmeni većinsko stanovništvo, koji je već dva mjeseca u okruženju džihadista Islamske države (IS).

Pročitajte i ovo Ilustracija snažni udari vjetra DHMZ zbog vremena upalio upozorenja diljem zemlje: "Budite na oprezu" Lijekovi Pismo zdravstvenim radnicima HALMED poslao upozorenje: Ovi lijekovi protiv prehlade i gripe mogu biti opasni za zdravlje

'Stanje u Amerliju je očajno i zahtijeva brzo djelovanje kako bi se spriječio mogući pokolj', rekao je u priopćenju posebni UN-ov izaslanik u Bagdadu Nikolaj Mladenov, pozivajući iračku vladu da'"učini sve kako bi se prekinula opsada i stanovnicima osigurala doprema životno važne pomoći te kako bi se mogli evakuirati'.

'Saveznici Iraka i međunarodna zajednica moraju surađivati s vlastima kako bi se spriječila tragedija', dodao je.

I mandatar za sastav iračke vlade Haider al Abadi pozvao je na pružanje pomoći, zatraživši 'svakojaku vojnu i logističku pomoć'.

20.000 ljudi već dva mjeseca u opsadi bez hrane i vode, plana za njihov spas nema...

Sistani je u petak privukao pozornost na sudbinu toga grada s 20.000 stanovnika koji su borci IS-a okružili u lipnju, kada su počeli žestoku ofenzivu u kojoj su zaposjeli velika područja na sjeveru, zapadu i istoku Iraka.

Amerli je u potpunom okruženju od 18. lipnja i njegovi stanovnici 'trpe ozbiljnu oskudicu hrane', upozorio je šijitski čelnik u govoru koji je pročitan u njegovo ime.

Po riječima pukovnika Mustafe al Bajatija, sigurnosne snage u ovom času zauzimaju položaje u sektorima južno i sjeverno od grada radi pripreme protuofenzive.

Iračka vojska je izvela zračne napade na pobunjenike u tom sektoru a zrakoplovi su u petak izbacivali pakete sa hranom, rekao je mjesni čelnik Adel Šakur al Bajati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene