Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Separatisti i dalje napadaju

Ukrajina zatražila pomoć NATO-a!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajina je u srijedu zatražila pomoć NATO-a nakon što su proruski separatisti ponovno preuzeli inicijativu na istoku zemlje i s obzirom na to da se vojne snage kreću prema novim ratnim zonama tenkovima dopremljenima iz Rusije.

Budući da tijekom sastanka u četiri oka ruskoga predsjednika Vladimira Putina i njegova ukrajinskog kolege Petra Porošenka u utorak navečer nije postignut napredak, Kijev očekuje konkretnu pomoć NATO-a tijekom summita koji će se održati idući tjedan, rekao je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Napad na Ukrajinu Na udaru i Harkiv Rusija izvela žestoke raketne napade na Kijev i druge gradove, Kličko se oglasio o žrtvama

Na terenu, proruski separatisti zauzeli su položaje na cesti između njihova uporišta u Donecku i Novoazovska, obalnoga grada od Donecka udaljenog oko 100 km gdje su odnedavno sve kontrolne točke u rukama pobunjenika.

U selu Starobeševe, od Donecka udaljenog tridesetak kilometara, proruski pobunjenici pronašli su desetke kutija sa streljivom i brojna napuštena vojna vozila, što je dokaz naglog odlaska ukrajinskih vojnih snaga.

Stanovnici regije tvrde da su ukrajinski vojnici odande pobjegli u ponedjeljak nakon prvih granatiranja s ruske granice. Ukrajinski vojni glasnogovornik Andrij Lisenko rekao je da su selo "opkolili borci iz Donecka i ruski okupatori".

'Skupina ruskih vojnika ušla u ukrajinski grad'

Pobunjenici su napredovali i na drugim bojišnicama jugoistočno od Donecka. Ruska vojska je, kako tvrdi Lisenko, u području mjesta Pobede, od ruske granice udaljenog 60 km, a od Donecka 48, uspostavila glavni stožer, a pet oklopnih vozila i jedan kamion s vojnicima ušli su u Amvrosivku.

Ukrajinska vojska u srijedu je izvijestila o napredovanju kolone koju čini stotinu vozila, među kojima su tenkovi, oklopna vozila i višecijevni raketni bacači Grad dopremljeni iz Rusije u južni dio Donecka koji je dosad bio relativno miran i u kojemu su sukobi počeli u ponedjeljak.

Na diplomatskom polju u utorak navečer održani su pregovori između ruskoga predsjednika Putina i ukrajinskog Porošenka bez konkretnih rezultata, a ruski je predsjednik pokušao umanjiti informaciju o uhićenju ruskih padobranaca na ukrajinskom teritoriju. Kazao je i kako bi ukrajinsku krizu trebalo riješiti unutar Ukrajine.

"Ne možemo govoriti o prekidu vatre i mogućim dogovorima između Kijeva, Donecka i Luhanska. To nije naš posao, već unutarnje ukrajinsko pitanje", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene