Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv na zaštitu

NA POMOLU PROBLEM? Ugroženo je 18 američkih vojnih baza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog porasta razine mora uzrokovanog klimatskim promjenama, znanstvenici predviđaju kako će do 2050. godine većina američkih vojnih baza biti poplavljena deset puta češće nego danas.

Podizanje razine mora uzrokovano klimatskim promjenama izlažu golemom riziku američke vojne baze uz istočnu obalu SAD-a i Meksičkog zaljeva, objavili su znanstvenici u srijedu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Greta Thunberg odnesena da ne blokira švedski parlament Prekinut prosvjed Thunberg blokirala ulaz u parlament, intervenirala policija

Neprofitna udruga Zabrinuti znanstvenici analizirala je kako će se klimatske promjene odraziti na 18 od 120 vojnih baza u SAD-u.

Zbog porasta razine mora u drugoj polovici ovog stoljeća plimne bi poplave mogle svakodnevno pogađati vojna postrojenja, stoji u njihovu izvještaju.

Do 2050., većina će baza biti poplavljena deset puta češće nego danas, a polovica njih će doživljavati svakodnevne plimne poplave, upozoravaju stručnjaci.

Njih četiri, uključujući mornaričku bazu u Key Westu na Floridi i Centar za obuku marinaca u Južnoj Karolini izgubit će u 21. stoljeću od 75 do 95 posto zemljišta.

Pentagon već analizira učinke klimatskih promjena na svoja vojna postrojenja, ali su potrebni dodatni resursi i sustavi nadzora, kaže se u izvješću.

No, senatski odbor je prošlog je mjeseca blokirao financiranje klimatske strategije Pentagona.

"Naši vojni čelnici imaju posebnu odgovornost zaštititi mjesta o kojima ovisi nacionalna sigurnost i egzistencija stotina tisuća Amerikanaca", ističu stručnjaci. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene