Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neprekidna ofenziva

Džihadisti i dalje brzo napreduju: Hoće li ih zaustaviti novi napadi koalicije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koalicija predvođena Washingtonom udarila je u utorak u zoru u Siriji okolicu Ain al-Araba dok je organizacija Islamska država (IS) na vratima tog kurdskoga grada na granici s Turskom, po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (SOHR).

Džihadisti IS-a od ponedjeljka su na pet kilometara od tog trećeg kurdskog grada u Siriji, kurdskog naziva Kobane, čije su središte prvi put pogodile rakete, javlja ta nevladina organizacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi uspjeh Snage kurdske milicije istjerale IS iz grada na sjeveru Sirije Slika nije dostupna Uvođenje reda Turska napala selo u Siriji pod kontrolom Kurda

"Američko-arapska koalicija izvela je noći na utorak dva napada na položaje IS-a, jedan istočno, drugi zapadno od Kobanea, nedaleko od grada", kazao je Rami Abdel Rahman, direktor SOHR-a.

Napad na IS: Danska šalje sedam F-16 zrakoplova, Velika Britanija još odlučuje!

Od gotovo dvadeset raketa koje su džihadisti ispalili na središte Ain al-Araba u ponedjeljak su poginule tri osobe, po nevladinoj organizaciji koja je istaknula da se IS nikad nije toliko približio od početka ofenzive na to područje prije dva tjedna.

Kad bi im naum uspio, džihadisti bi nadzirali dugi neprekinuti teritorijalni pojas na sjeveru Sirije, duž turske granice. Njihov napad izazvao je masovni egzodus stanovništva - najmanje 160.000 osoba prešlo je granicu da bi se sklonilo u Turskoj koja nije imala drugog izbora nego otvoriti svoju granicu.

Pripadnici PKK-a, Radničke stranke Kurdistana, krenuli su u suprotnom smjeru kako bi pomogli svojoj opkoljenoj sirijskoj braći.

U Iraku i Siriji američka vojska izvela 4100 letova

Američka vojska izvela je 4100 letova otkako je 8. kolovoza počela ofenziva na džihadiste Islamske države u Iraku i Siriji, uključujući letove nadzora, opskrbe gorivom i udare.

Toj se brojci, koju je u ponedjeljak iznio neimenovani američki vojni dužnosnik, dodaje četrdesetak letova koje je izvelo pet arapskih država članica koalicije pod vodstvom Washingtona na IS od 23. rujna.

Po Pentagonu, Jordan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Katar izveli su 23 zračna udara u Siriji, a Amerikanci 66. Od 4100 američkih letova, gotovo 1400 bili su letovi za opskrbu zrakoplova 27. rujna, kazao je taj dužnosnik.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene