Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stotine uhićenja

'UDARITI JAKO' - Onesposobljena 181 'teroristička skupina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kampanja "Udariti jako" koja je produljena najmanje do kraja 2015., pretvorila se u nemilosrdnu represiju s više desetaka smrtnih kazni i pogubljenja, popraćenih stotinama uhićenja i suđenjima po hitnom postupku.

Kina je objavila da je onesposobila 181 "terorističku skupinu" otkad je prije godinu dana pokrenuta kampanja nazvana "Udariti jako" u Xinjiangu, području s dominantnim muslimanskim stanovništvom, poprištu opetovanih nemira.

Prema statističkim podacima regionalnih komunističkih vlasti, koje je nemoguće provjeriti iz neovisnih izvora, 96 posto tih "terorističkih skupina" onesposobljeno je prije nego su uspjele prijeći u akciju.

Sto dvanaest osumnjičenih predalo se policiji, prema tim istim podacima koje citiraju službena novinska agencija Xinhua i informativna stranica Tianshan, pod kontrolom vlasti u Xinjiangu.

Kampanja "Udariti jako", koju su oštro kritizirale organizacije za zaštitu ljudskih prava, pokrenuta je neposredno nakon krvavog napada 22. svibnja 2014. u Urumqiju, središtu Xinjinaga.

Očito je - Kina sve više ljuti SAD

Dva terenska vozila nasrnula su na gomilu na otvorenoj gradskoj tržnici dok su njihovi putnici bacali eksploziv. Trideset devet osoba je poginulo kao i četiri napadača. Više od 90 osoba je ranjeno, po službenim podacima.

Kampanja "Udariti jako" koja je produljena najmanje do kraja 2015., pretvorila se u nemilosrdnu represiju s više desetaka smrtnih kazni i pogubljenja, popraćenih stotinama uhićenja i suđenjima po hitnom postupku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene