Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kao za hladnog rata

U govoru se okomio na Zapad - Najoštriji otkako je došao na vlast 2000. godine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u petak Sjedinjene Države da je svijet zbog njih opasniji jer su u međunarodnu diplomaciju uvele "unilateralni diktat", a usput je opovrgnuo i tezu da Rusija želi sagraditi novo carstvo i priznao da je pomogao bivšem ukrajinskom predsjedniku da pobjegne u Rusiju.

U govoru koji je jezikom podsjećao na hladnoratovska vremena Putin je krivnju za ukrajinsku krizu s Rusije prebacio na Zapad, a svoju zemlju prikazao kao snažnu silu koja ne pristaje moliti Zapad da ukine sankcije uvedene zbog te krize.

Pročitajte i ovo Predsjednički izbori u Rusiji Predsjednički izbori FOTO Posljednji je dan izbora u Rusiji, održavaju se i na okupiranim ukrajinskim teritorijima: Oporba pozvala ljude na prosvjed, strahuje se od uhićenja Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se naciji Govor o stanju nacije Putin uvjeren da NATO planira napasti Rusiju: "To može pokrenuti upotrebu nuklearnog oružja. Naše je spremno"

"Tvrdnje da Rusija pokušava vratiti nekakvo carstvo, da ugrožava suverenitet susjeda, neutemeljene su", rekao je Putin u odmaralištu iznad crnomorskoga grada Sočija skupini stručnjaka za politiku okupljenih u tzv. Klubu Valdaiju.

Upozorio je da Washington želi "preurediti cijeli svijet" u skladu s vlastitim interesima te da raste opasnost od međunarodnih sukoba. "Mi nismo prvi počeli", rekao je.

Odbacivši američke i EU-ove sankcije Rusiji kao pogrešku, dodao je: "Rusija se neće ni uvrijediti niti ikoga i za što moliti. Rusija može sama".

Putin gledao u jednu točku: Evo zašto se smijao zajedno s Vučićem!

Putin ne očekuje da će europske zemlje prestati kupovati plin od Rusije, jer smatra da tome nema alternative. "To teško mogu zamisliti", rekao je ruski predsjednik.

EU, koja je Rusiji uvela sankcije zbog krize u Ukrajini, zabrinuta je da bi ove zime moglo doći do poremećaja u isporuci ruskog plina koji u Europu stiže preko Ukrajine.

Po Putinovim riječima, sve je snažnija prijetnja od kršenja sporazuma o kontroli naoružanja, pa su nužni razgovori o međunarodno prihvatljivim uvjetima za upotrebu sile.

Reuters je ocijenio da je u ovome govoru Putin bio najoštriji prema Zapadu otkako je 2000. došao na vlast te da to pokazuje koliko su se Moskva i Zapad udaljili u vezi s cijelim nizom pitanja.

Rusija je bivšem ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču pomogla da pobjegne iz zemlje kad su ga srušili kijevski nasilni ulični prosvjedi, rekao je u petak Putin.

"Otvoreno kažem: zamolio je da ga odvedemo u Rusiju i učinili smo to", rekao je ruski predsjednik i kritizirao nove prozapadne ukrajinske vlasti što silom guše pobunu na istoku zemlje, umjesto da izlazak iz krize traže u pregovorima s rusofonim stanovništvom.

"Ne vidimo želju naših kijevskih partnera da problem odnosa s jugoistokom zemlje riješe političkim procesom, razgovorima", rekao je Putin. "Uvijek je riječ o istoj stvari koja se različito manifestira: gušenje silom", dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene