Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Ustavne reforme

Erdogan referendumom želi proširiti ovlasti - odluka 16. travnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska će 16. travnja održati referendum o ustavnim reformama kojima šef države Recep Tayyip Erdogan kani parlamentarni sustav zamijeniti predsjedničkim, objavilo je u subotu Visoko izborno povjerenstvo.

Prijedlog ustavnih reforma proširuje ovlasti predsjednika koji bi time dobio pravo vladanja uredbama, pravo proglašenja izvanrednog stanja, imenovanja ministara i najviših državnih dužnosnika te raspuštanja parlamenta.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Turski predsjednik Tayyip Erdogan Pregovori o pristupanju u zastoju Erdogan: "Bude li potrebno Turska bi se mogla razići s Europskom unijom"

Također, prema predviđenoj ustavnoj reformi aktualni predsjednik Recep Tayyip Erdogan mogao bi ostati na dužnosti do 2029. godine.

Erdoganova stranka AKP tvrdi da će ustavne reforme jamčiti stabilnost Turskoj, članici NATO-a i kandidatkinji za ulazak u Europsku uniju koja prolazi teško razdoblje.

Njegovi protivnici strahuju da će ustavne reforme samo povećati autoritarnu vladavinu jer će moć biti koncentrirana u rukama predsjednika.

Turska je u od neuspjela puča u srpnju 2016. u izvanrednom stanju u kojem su već ograničene neke građanske slobode.

Otad je zatvoreno više od 40.000 ljudi, a kritičari upozoravaju da je izvanredno stanje iskorišteno za obračun s političkim disidentima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene