Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Ofenziva džihadista

Turska zatvara granice nakon prebjega 130.000 sirijskih Kurda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska je počela zatvarati neke granične prijelaze sa Sirijom pošto je više od 130.000 Kurda izbjeglo u tu zemlju pred ofenzivom džihadista Islamske države (IS) na sjeveroistoku Sirije gdje su, kako prenose agencije u ponedjeljak, kurdski borci zaustavili napredovanje IS-a kod grada Kobanea.

"Broj Sirijaca je premašio 130.000", rekao je novinarima u ponedjeljak zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus te istaknuo da taj broj može porasti ako se nastavi ofenziva sunitskih ekstremista.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bombaški napad Racije širom Turske: Uhićeno 145 osoba osumnjičenih za povezanost s kurdskim militantima Slika nije dostupna La vita è bella Video zbog kojeg ćete pustiti suzu: Djevojčica koju je otac učio da se smije dok oko njih padaju bombe sada je na sigurnom

"Spremni smo na najgore. Broj izbjeglica nije dosegnuo tu razinu, ali činimo sve kako bismo prihvatili ljude koji ulaze u Tursku", rekao je Kurtulumus te izrazio želju da se izbjeglice vrate kući kada se mir ponovo uspostavi, prenosi agencija AFP.

Britanska mreža BBC javlja pak da je Turska počela zatvarati neke od svojih graničnih prijelaza sa Sirijom.

Turska je u petak otvorila granicu u dužini 30 kilometara kako bi pomogla izbjeglicama iz Kobanea, no u ponedjeljak su samo dva od devet graničnih prijelaza ostala otvorena, objavilo je visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR).

Bijeg od džihadista: 100.000 sirijskih Kurda prebjeglo u Tursku

Agencija Reuters prenosi, citirajući glasnogovornika kurdskih snaga, da su kurdski borci zaustavili napredovanje IS-a kod Kobanea, no da se siloviti sukobi nastavljaju.

U nedjelju su se turske sigurnosne snage sukobile s turskim Kurdima koji su prosvjedovali u znak solidarnosti s izbjeglicama, a neki su prosvjednici navodno pokušavali ući u Siriju kako bi se borili protiv radikalne sunitske terorističke organizacije IS-a.

Turska je već preplavljena izbjeglicama jer je prije aktualnog kurdskog vala primila više od milijun izbjeglica iz Sirije.

Većina kurdskih izbjeglica koji su tijekom vikenda stizali dolazi iz grada Kobane (arapski naziv Ain al-Arab), koji je IS opkolio.

Radnička stranka Kurdistana (PKK) pozvala je u ponedjeljak Kurde iz Turske da se bore protiv sirijskih džihadista IS-a i spriječe njihovu ofenzivu na Kobane, treći po veličini kurdski grad u Siriji.

"Pozivamo čitav naš narod i naše prijatelje da pruže pojačan otpor u Kurdistanu i u Kobaneu", ističe PKK.

Po zadnjim podacima UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (HCR) u ponedjeljak, u Tursku je iz Sirije ušlo 100.000 izbjeglica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene