Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka od "životne važnosti"

Trump zatražio istragu o kineskoj krađi američkog intelektualnog vlasništva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donald Trump je u ponedjeljak potpisao predsjednički memorandum odobravajući istragu o navodnoj kineskoj krađi američkog intelektualnog vlasništva, ocijenivši to "važnom odlukom".

Trump je u Bijeloj kući potpisao memorandum kojim od američkog predstavnika za trgovinu Roberta Lighthizera traži da utvrdi treba li istražiti kinesku trgovinsku praksu koja prisiljava američke kompanije koje posluju u Kini da ustupe intelektualno vlasništvo.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Joe Biden 'Radi što god želiš' Biden napao Trumpa u govoru o stanju unije: "To je opasno"

Intelektualno vlasništvo je "životno važno za našu sigurnost i za naš napredak", istaknuo je.

"Štitit ćemo naše radnike, naše inovacije, proizvode i otkrića koji su motor naše prelijepe zemlje", dodao je.

Čelnici američke administracije u subotu su, zatraživši da ostanu neimenovani, optužili Kinu za "krađu" američkih tehnoloških tajna.

Kineska politika prisiljavanja stranih kompanija da ustupe tehnologiju kineskim partnerima u zajedničkim ulaganjima i propuštanje da progoni krađu intelektualnog vlasništva dugogodišnji je problem za nekoliko američkih administracija.

Peking je u ponedjeljak, i prije potpisivanja dokumenta, reagirao upozorivši na opasnost "trgovinskog rata" s SAD-om.

"Trgovinski rat nema budućnosti. Iz njega nitko neće izaći kao pobjednik, u njemu su svi gubitnici", istaknula je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

SAD je drugi po veličini trgovinski partner Kine nakon Europske unije, ali su među velesilama sve češći prijepori. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene