Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Žele imati i oceane 'na dlanu'

Totalna kontrola: Amerikanci kreću u izradu najboljeg nadzora iz zraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojska pomiče program proizvodnje bespilotnih borbenih letjelica korak naprijed. Naravno, za sve je zadužena agencija DARPA.

Potreba za zvučnim akronimima kod američkih vojnih proizvoda već odavno je posve normalna stvar, no najnoviji je, eto, TERN MALE. Termin je to koji je akronim za "Tactically Exploited Reconnaissance Node, Medium Altitude Long Endurance" (taktički iskorišten izviđački čvor, srednjeg plafona leta duge izdržljivosti).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žele ostati ispred Rusa Amerikanci uskoro puštaju u službu najnapredniju jurišnu podmornicu na svijetu Slika nije dostupna Raytheon's SeaRAM Američka vojska: 'Imamo odgovor na najveće prijetnje Rusije i Kine'

Riječ je o letjelici koja će operirati iznad svjetskih oceana, a polijetati će s manjih ratnih brodova i izviđati područje oko broda ili flote.

Prije nekoliko dana, DARPA je dodijelila ugovor za izgradnju tog projekta kompanijama AeroVironment i Northrop Grumman.

Dosta im je 'neadekvatnih rješenja': EU planira raditi vlastite borbene bespilotne letjelice

Američka mornarica već ima dronove koji mogu polijetati s brodova, ali oni su ili premali, poput Scaneaglea ili Firescouta, ili preveliki poput Sea Avengera.

Kolike bi trebale biti dimenzije TERN-a, zasad nije otkriveno, ali će biti napravljen tako da može letjeti znatno duže od manjih dronova, imati radijus leta veći od standardnih vojnih helikoptera te polijetati sa znatno manjih ratnih brodova, poput Littoral Combat Shipa, koji ne može primati velike zrakoplove.

Plan je da po završetku TERN može nositi u sebi oko 300 kilograma senzora i opreme te imati radijus kretanja i do 1.600 kilometara od matičnog broda. Na taj način bi Amerikanci pod nadzorom imali golema oceanska prostranstva, koja su u pravilu bez aktivnog nadzora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene