Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U zamjenu za novinara

FOTO Tko je žena čije oslobađanje traži IS i zašto im je bitna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U javnosti se pojavila audio snimka zarobljenog japanskog novinara u kojoj govori da bi njegov život mogao biti spašen ako se oslobodi Sajida al-Rishawi koju drže jordanske vlasti.

Jedan od taoca Islamske države je japanski novinar Kenji Goto. U javnosti se pojavila audio snimka u kojoj zarobljenik objašnjava da bi njegov život mogao biti spašen ako se oslobodi žena po imenu Sajida al-Rishawi. Audio snimka vrti se dok u pozadini stoji fotografija novinara koji u rukama drži sliku obezglavljenog tijela svog sunarodnjaka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan Prosvjed Izraelaca Traže prijevremene izbore Tisuće Izraelaca na ulicama prosvjeduju: "Vlada žrtvuje taoce i jača Hamas"

Tko je ta žena i zašto je IS-u toliko bitna pitanja su kojih se dotaknuo CNN. Riječ je o ženi čiji se opasač sa bombama nije aktivirao u nizu inače smrtonosnih terorističkih napada na jordanske hotele 2005. godine.

Teroristi Islamske države nazivaju je 'zatvorenom sestrom' i traže njezino oslobađanje u zamjenu za oslobađanje japanskog novinara.

Podsjetimo, prije nekoliko dana Islamska država zahtijevala je od japanske vlade isplatu 200 milijuna dolara u roku 72 sata u zamjenu za oslobađanja talaca.

VIDEO IS prijeti ubojstvom japanskih talaca

Sada pak traže oslobađanje Sajide al-Rishawi. A nju drže jordanske vlasti i u javnosti nije viđena devet godina. U televizijskom priznanju u studenom 2005. godine smireno je ispričala kako je pokušala sudjelovati u nizu terorističkih napada u kojima je poginulo najmanje 57 ljudi. Njezin suprug detonirao je bombu, što njoj nije pošlo za rukom, a 2006. godine osuđena je na smrt. Međutim iste godine u Jordanu je proglašen moratorij na smrtnu kaznu. Smaknuća su nastavljena prošli mjesec.

Nakon napada objasnila je da je Iračanka koja je koristeći lažne putovnice sa suprugom doputovala u Jordan. Upravo ju je suprug učio kako koristiti pojas s eksplozivom, a tvrdi da je on bio i organizator napada.

Japanski premijer ogorčen zbog ubojstva taoca: 'To je sramotno i nedopustivo!'

Jordanske vlasti u vrijeme napada su tvrdile kako iza njega stoji Al Kaida u Iraku, koju je predvodio u Jordanu rođeni Abu Musab al-Zarqawi. On je ubijen u američkim napadima u lipnju 2006. godine. Zamjenik premijera Marwan Muasher nakon napada je rekao da je al-Rishawi sestra Zarqawijeve 'desne ruke', koji je ubijen u Iraku.

Umirovljeni američki pukovnik James Reese za CNN je rekao da je vođa IS-a Abu Bakr al-Baghdadi bio poručnik al-Zarqawiju. 'Tu je veza s tom ženom', rekao je. Smatra da IS sve radi kako bi vratio svoje ljude i zbog propagande.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene