Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi biti prijatelj s EU

NAJOMRAŽENIJI Lagao biračima, uspoređuju ga s nacistima, a i dalje traži privilegije slobodnog tržišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo svaka riječ Nigela Faragea danas je u Europskom parlamentu dočekana s glasnim negodovanjem.

On je danas došao u Europski parlament, instituciju Europske unije protiv koje lobira tko zna otkad, a u kojoj isto tako sjedi za jedan sasvim pristojan honorar. Došao je do Jean-Claudea Junckera, smješkao se, rekao kako se nada da će Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija biti dobri prijatelji unatoč svemu.

Pročitajte i ovo Prometna policija, ilustracija na nivou EU-a Stižu nova pravila za oduzimanje vozačke dozvole Slika nije dostupna "NEDOSTAJAT ĆETE NAM" U Europskom parlamentu izglasan sporazum o brexitu, Farage poručio: "To je to. Kraj puta. Završava jedan eksperiment"

Nigel Farage danas je u Europskom parlamentu bio izvikan, nazvan lažljivcem te je njegova propaganda za Brexit bila uspoređena s nacističkom propagandom. Realno, ništa od toga nije daleko od istine, jer Farage je i sam, odmah jutro nakon referenduma, rekao da neke stvari baš i nisu onakve kakvima su bile prikazane tijekom kampanje. Konkretno tu se misli na onih famoznih 350 milijuna funti koje, kako je Farage govorio tijekom kampanje, UK daje svaki tjedan Europskoj uniji, a ništa ne dobiva zauzvrat. Što u samom startu nije istina i tu brojku je gotovo pa udvostručio. A biračima je govorio da će tih 350 milijuna nakon Brexita završiti u NHS-u, nacionalnom zdravstvenom sustavu. Gospodin Farage odmah je dan nakon referenduma rekao kao, ipak neće biti 350 milijuna za NHS te da je pitanje hoće li uopće biti išta za ubaciti u NHS.

Tu su bila i razno razna obećanja o migrantima koje su, kao što svaki dan čitamo u britanskim medijima, dovela do abnormalnog porasta ksenofobnih ispada.

No Farage je danas izašao pred Europski parlament i zastupnicima rekao kako žive u stanju poricanja te da Ujedinjeno Kraljevstvo nije zadnja zemlja koja će napustiti Europsku uniju. I taman nakon što je zastupnike pozvao da sve ovo podnesu kao odrasli i ozbiljni ljudi, obratio im se na krajnje djetinji način optuživši ih da 'nikada nisu ništa u životu radili'. Složit će se s njim brojni koji vjeruju da se u politici samo sjedi i ubire novac, ali na umu treba imati da se ovdje radi o politici na višoj razini.

No, politikanstvo na stranu, jedino zajedničko što Nigel Farage u ovom trenutku ima s većinom ostalih zastupnika, ne računajući turbodesničare poput Marine Le Pen koja bi sličan scenarij voljela vidjeti u svojoj zemlji, jest činjenica da želi što hitniju aktivaciju članka 50 Lisabonskog ugovora nakon kojeg će započeti pregovori o odstupanju Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. No, aktivacija članka 50 nije niti posao Europskog parlamenta niti Farageovih UKIP-ovaca već vrha britanske politike u koji, što god mislio o sebi, Nigel Farage ne spada.

No vjerojatno najzanimljivije što je Farage danas rekao jest kako vjeruje da će Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija biti apsolutno najbolji prijatelji ako 'sklope razuman sporazum o trgovini bez carina'. 'Ako si učinite medvjeđu uslugu i odbacite svaku zamisao razboritog trgovinskog sporazuma posljedice će biti mnogo gore po vas nego po nas', dodao je sasvim uvjereno Farage.

Nepotrebno je reći da su zastupnici ove njegove riječi dočekali s glasnim negodovanjem, a i prije no što je ovo provalio u parlamentu Angela Merkel je u Bundestagu jasno dala do znanja da Britanci više ne mogu očekivati pristup slobodnom tržištu tako lako. 'Tko god odluči napustiti Uniju ne može očekivati da će zadržati privilegije bez da zadrži obveze', rekla je kancelarka dodavši kako onaj tko želi pristup jedinstvenom tržištu mora poštivati temeljne vrijednosti EU.

U međuvremenu i David Cameron je stigao u Bruxelles gdje ga čeka vrući stolac na sastanku sa šefovima zemalja članica na kojem bi trebao objaviti i službeno odluku svoje zemlje da napusti Uniju. A jesu li Farage i njemu slični pokušajem rušenja Europske unije zapravo najviše ugrozili Ujedinjeno Kraljevstvo ili će ipak najjači udarac podnijeti EU, teško je reći u ovom trenutku. Potresi tržišta, valuta i burzi bit će neminovni, no hoće li se ujedinjena Europa lakše nositi s time od Velike Britanije?
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene