Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj svemira

ZNANSTVENICI UVJERENI Otkrili smo način na koji će doći do smaka svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao i sve ostalo, životni vijek Zemlje i života na Zemlji ima svoj ciklus. Kada će doći do njegova završetka i hoće li se ponovno roditi planet poput našeg, znanstvenici pokušavaju otkriti godinama. Posljednja studija pokazala je kako su došli do spoznaje o načinu završetka postojanja planeta Zemlje.

Bliži nam se kraj. Ništa novog. Unazad nekolikog godina čitamo o kraju svijeta i apokalipričnim događajima koji bi nas mogli zadesiti. Od poplava, tsunamija, vulkanskih erupcija do novog ledenog doba. Neki pak nas upozoravaju da takav kraj svijeta, koji bi nas sustigao prirodnim putem, nećemo nikada dočekati jer ćemo se međusobno uništiti. Rat i nuklearno oružje uništili bi svijet i sve ono što nazivamo svijetom.

Pročitajte i ovo Astronaut Jack Fischer izvan ISS-a (Foto: Handout / NASA TV / AFP ) Ispovijest astronauta nakon povratka Nije sve tako bajno kao što izgleda: Evo što se događa s ljudskim tijelom u svemiru Slika nije dostupna Uspoređuju je s Einsteinom i Hawkingom Sabrina ima samo 23 godine, a mogla bi promijeniti način na koji shvaćamo svemir

Bez obzira hoće li to biti potresi, erupcije, otapanje ledenjaka ili 'mali zeleni', koje prema novim teorijama ne možemo nazivati malim zelenima, jer izgledaju baš poput nas, promjene su neizbježne. Kako smo nastali, tako ćemo i nestati. Priroda je oduvijek bila jača od čovjeka i priroda će uvijek pobijediti, koliko god se mi trudili.

Pogledajte do sada neviđen i zapanjujuć prikaz asteroida koji nam se nalaze blizu

Kao i sve ostalo, životni vijek Zemlje i života na Zemlji ima svoj ciklus. Kada će doći do njegova završetka i hoće li se ponovno roditi planet poput našeg, znanstvenici pokušavaju otkriti godinama. Posljednja studija pokazala je kako su došli do spoznaje o načinu završetka postojanja planeta Zemlje, piše The Guardian.

Sve što nam je poznato i sve oko nas nastalo je nakon velike eksplozije koju nazivamo ' velikim praskom', no ono što su ovog puta znanstvenici otkrili je kako sve završava.

Opasno kozmičko finale nazvali su 'velikim rascjepom'. Prema novom modelu, kako se svemir širi, apsolutno sve, od galaksija, planeta, atomskih čestica sve do vremenskog kontinuuma, s vremenom se biti rascjepljeno prije nego zauvijek nestane.

Znanstvenici napominju kako još nije vrijeme za paniku te kako bi do takvog razvoja događaja, odnosno završetka postojanja našeg planeta, ujedno i nas samih, moglo doći tek za 22 milijarde godina.

'Teorija velikog rascjepa objašnjava kako će s vremenom doći do kidanja konzistentnih meterija, a samim time do atoma i molekula. Mislim da nije netočno niti nepravedno kazati kako je to jedan dramatičan scenarij', kazao je matematičar koji je radio na otkrivanju teorije Velikog rascjepa, dr. Marcelo Disconzi.

SNIMKE S MARSA 'Piramida jednaka Keopsovoj u Egiptu'

Znanost je poprilično uvjerena da je Zemlja nastala Velikim praskom prije 13.8 milijardi godina. Tada je nastala iznimno gusta masa koja se počela širiti do trenutka kojeg imamo danas. Iako je sudbina našeg planeta još uvijek nepoznata, ovi su znanstvenici na dobrom putu. Širenjem svemira doći će do pucanja i najjednostavnijih veza.

'Ono što sa sigurnošću možemo tvrditi ej da se svemir širi i da se širi sve brže, ubrzava. To je zapravo jedina činjenica koju znamo, a koja nam je pomogla u otkrivanju teorije o rascjepu', dodaje Disconzi.

Također, prema njihovoj teoriji, širenje svemira moglo bi biti sve brže i brže, a čestice bi se krenule udaljavati jedna od druge do beskonačnosti, a onda bi nastupio 'Veliki rascjep'.

'S matematičke strane znamo što to podrazumijeva, no što za fiziku to znači, teško je predvidjeti. Postoji neka vrsta natjecanja između takozvane crne energije koja pokušava sve više proširiti svemir i gravitacije koja ga drži zajedno, pitanje je tko je pobijediti?', rekao je Disconzi te dodao da je 'Scenarij velikog rascjepa prirodna posljedica jednadžbi'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene