Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorio na problem

'Ako se to dogodi, neću biti optimističan o dugoročnoj prognozi naše vrste'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznati znanstvenik Stephen Hawking poziva podijeljenu post-Brexit Britaniju da promijeni mišljenje o načinima na koje vrednuju novac i materijalno bogatstvo, kako bi imala nadu u budućnost.

U eseju kojeg je objavio u The Guardianu, Stephen Hawking je istaknuo kako je na referendum o izlasku Britanije iz EU utjecaj imao stav o bogatstvu i načinu na koji društvo prioritizira novac i akumulaciju imovine.

Pročitajte i ovo Lažna novčanica od 50 eura - 3 Traže ga Cigarete platio novcem s filmskog seta: Policija izdala važno upozorenje Prosječna zagrebačka plaća iznosi 1355 eura Stigli podaci Imate li je i vi? Objavljeno koliko iznosi prosječna zagrebačka plaća

Hawking je naglasio kako bi referendumska odluka mogla imati presuđujući efekt na dostupnost novca iz fondova za važna istraživanja kao što je bio rad u njegovoj karijeri.

'Novac je također važan, jer se pojedinci s njim osjećaju slobodno. Već sam prije govorio o zabrinutost da će vladina rezanja umanjiti podršku studentima s invaliditetom, podršku koja je meni pomogla u mojoj karijeri. U mom slučaju, novac ne samo da je omogućio da se bavim svojom karijerom, nego me i održao na životu', podsjetio je Hawking.

'Novac može osloboditi pojedince, kao što ih siromaštvo može zarobiti i ograničiti njihov potencijal, na vlastitu štetu i štetu čovječanstva', naglašava.

Kao osoba s visokim stupnjem invaliditeta, Hawking kaže kako je u jedinstvenoj poziciji koja upućuje na to da je novac samo sredstvo koji mu omogućuje da radi, te da imovina nije nešto u čemu bi mogao uživati. Kaže da je ovaj njegov stav počeo dijeliti veći broj ljudi. Pitanja oko stvarne vrijednosti novca izazivaju važnu promjenu u ponašanju koja zauzvrat inspirira nove 'važne projekte' i načine razmišljanja o budućnosti za sljedeću generaciju.

'Ljudi počinju propitkivati vrijednost samog bogatstva. Jesu li znanje ili iskustvo važniji od novca? Mogu li stvari koje posjedujemo stajati na putu ispunjenju? Možemo li istinski posjedovati išta ili smo samo prolazni čuvari?', pita Hawking.

Pozvao je Britance da prihvate sudbinu i fokusiraju se na mijenjanje općenitog stava prema novcu zbog kojeg je i došlo do ovakve podijeljenosti u društvu, upozoravajući da je ljudska rasa usred opasnih vremena.

'Takve teške teme od nas zahtijevaju da surađujemo, sa zajedničkom vizijom i kooperativnim ponašanjem kako bismo osigurali da ljudskost može preživjeti. Morat ćemo se prilagoditi, promisliti, fokusirati se i promijeniti neke od naših osnovnih pretpostavki oko toga što mislimo pod bogatstvom, imovinom, moje, tvoje. Kao djeca, morat ćemo naučiti dijeliti', napominje Hawking.

Zaključuje da, ukoliko u tome ne uspiju, sile koje su pridonijele Brexitu, zavist i izolacija ne samo u Britaniji nego i cijelom svijetu, koja proizlazi iz nedijeljenja, će ojačati.

'Ako se to dogodi, neću biti optimističan o dugoročnoj prognozi naše vrste', zaključuje Hawking.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene