Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Španjolski premijer

'Ako Velika Britanija ode, odlazi i Škotska'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škotskoj premijerki Nicoli Sturgeon omogućeno je "suosjećajno" saslušanje u srijedu u Bruxellesu nakon što se založila da Škotska ostane u Europskoj uniji i time pokazala da bi Brexit mogao rascijepiti Veliku Britaniju.

No Španjolska je odbila Sturgeon, te je od europskih dužnosnika dobila miješane reakcije.

Pročitajte i ovo Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja Nataša Magdalenić-Bantić, stanovnica Londona MUKE PO BREXITU Kaos na Otoku zbog goriva, u pripravnosti i vojska. Hrvatica iz Londona: ''Vlada atmosfera panike, Britanija je na rubu''

Europski vođe po prvi puta su se susreli bez Velike Britanije. Premijer u ostavci David Cameron odletio je nazad u London nakon što je u utorak navečer razgovarao s 27 kolega o prošlotjednom porazu na referendumu o Brexitu.

Sturgeon, koja podupire škotsku nezavisnost, rekla je kako je moguće da Škotska, u kojoj su građani u omjeru 2 naprama 1 glasovali za ostanak, neće biti izvučena iz EU-a protivno svojoj volji.

Sturgeon želi pregovarati direktno s Bruxellesom kako bi zaštitila prava Škotske kao države članice, te je otvorena za novi referendum o nezavisnosti ako je to jedini način da se Škotska zadrži u EU-u.

No španjolski premijer Mariano Rajoy, koji se trudi zaustaviti autonomnu regiju Kataloniju da proglasi nezavisnost, rekao je kako će se Madrid protiviti svim pregovorima EU-a sa Škotskom.

"Ako Velika Britanija ode, odlazi i Škotska", rekao je nakon sastanka 27 država članica bez Velike Britanije.

Sturgeon, koja je Rajoya nazvala premijerom "glumcem" zbog još uvijek nejasnog ishoda nedjeljnih izbornih rezultata u Španjolskoj, rekla je kako nije iznenađena čuti takve polazišne stavove Madrida, te da je svjesna poteškoća.

"Jako smo rano u ovome procesu", rekla je novinarima, istaknuvši da joj je prioritet da se čuje škotski glas.

"Danas sam ohrabrena jer sam vidjela volju da se sasluša", dodala je Sturgeon.

Glasnogovornik Jean-Claude Junckera, predsjednika Europske komisije, kojem su neki europski diplomati zamjerili sastanak sa Sturgeon u tako kritičnom razdoblju odnosa EU-a i Londona, izjavio je kako je Juncker saslušao škotski stav, no da se ne želi miješati u britansku unutarnju politiku.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene