Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati referenduma

VIDEO Škoti su rekli NE: Pogledajte emotivne reakcije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škotska je na referendumu većinom od oko 55 posto glasova odbacila neovisnost i izabrala ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pogledajte što su kamere zabilježile u trenutku objave rezultata...

Glasovanje o opstanku 307 godina stare unije donijelo je olakšanje milijunima Britanaca i premijeru Davidu Cameronu, kao i britanskim saveznicima u EU-u i drugim velikim silama koje su strahovale od posljedica raspada Velike Britanije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Raspad Ujedinjenog Kraljevstva? Bože sačuvaj' Sami protiv svih: Svijet želi Škote u Velikoj Britaniji Slika nije dostupna 52 do 53 posto Škotski referendum: Evo kome daje prednost posljednja anketa uoči glasovanja

Pošto su objavljeni rezultati iz 31 od 32 škotske izborne jedinice, jasno je da su pristaše neovisnosti osvojile oko 45 posto glasova, dok su zagovornici opstanka Ujedinjenog Kraljevstva pobijedili s oko 55 posto glasova. Konačni rezultati glasovanja bit će poznati tijekom jutra.

Tečaj funte naglo je skočio u Aziji, a unionisti su nakon objave djelomičnih rezultata počeli slaviti. "Čini se da će na referendumu pobjediti opcija 'protiv', no pred nama je još dug put", rekao je ministar financija Danny Alexander, podrijetlom Škot.

Evo što će se dogoditi nakon škotskog referenduma

Unionisti su po objavi prvih rezultata počeli slaviti, dok je škotski premijer Alex Salmond, glavni zagovornik škotske neovisnosti, priznao poraz i ustvrdio da se nada da će vlada u Londonu brzo ispuniti svoja obećanja o davanju većih ovlasti Edinburghu.

"Škotska je većinom glasova odlučila da u ovom trenutku ne postane neovisnom državom. Prihvaćam odluku koju je donio narod", rekao je Salmond pred pristašama neovisnosti u Edinburghu.

Čelnici triju glavnih britanskih stranaka - konzervativaca, laburista i liberalnih demokrata - šokirani naglim rastom broja pristaša neovisnosti nekoliko tjedana uoči referenduma, obećali su da će Škotska dobiti veću autonomiju ako ostane unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

"Škotska očekuje da će se ta obećanja brzo ispuniti", rekao je Salmond, prenosi Reuters. Premda su pristaše neovisnosti pobijedili u najvećem škotskom gradu Glasgowu, u drugim dijelovima Škotske nisu ispunjena njihova očekivanja.

Britanski premijer Cameron čestitao je Alistairu Darlingu, bivšem britanskom ministru financija koji je vodio kampanju unionista. "Razgovarao sam Alistairom Darlingom i čestitao mu na dobro vođenoj kampanji", napisao je konzervativac Cameron na Twitteru.

On je zajedno s drugim čelnicima najvažnijih britanskih stranaka vodio kampanju za ostanak Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prema zasad pristiglim rezultatima izlaznost je na referendumu bila vrlo visoka.

Predsjednica Državnog izbornog povjerenstva Mary Pitcaithly objavit će službene rezultate u centru Royal Highland izvan Edinburga.

Škoti su glasovali o tome hoće li ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu ili će raskinuti savez star 307 godina na vrlo neizvjesnom referendumu koji je mogao imati globalne posljedice. Referendum su pozorno pratili britanski saveznici, investitori i separatističke regije u i izvan zemlje.

Posljednja ispitivanja javnog mišljenja davala su neznatnu prednost zagovornicima ostanka u Ujedinjenom Kraljevstvu. No, odluku je u rukama držalo oko 600.000 neodlučnih birača.

Vođa kampanje za neovisnost priznao poraz

Jedan od vođa kampanje za neovisnost Škotske priznao je u petak ujutro poraz na povijesnom referendumu.

"Poput tisuća ljudi diljem zemlje uložio sam svoje srce i dušu u ovu kampanju i osjećam duboko razočaranje što smo tijesno izgubili", izjavio je BBC-u Nicola Sturgeon, zamjenik vođe kampanje Škotske nacionalne stranke.

Nakon prebrojane većine glasova, Reutersov izračun pokazuje da je za ostanak u Ujedinjenom kraljevstvu glasovalo 54 posto birača. Objava konačnih rezultata očekuje se za sat ili dva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene