Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve pratili strani novinari

Uz niz eksplozija uništen poligon za nuklearno ispitivanje u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja (Foto: Google Maps)
Sjeverna Koreja (Foto: Google Maps) Google Maps
Aktualno Galerija +0 Sjeverna Koreja (Foto: Google Maps) Galerija 1/1 >>
Sjeverna Koreja je uništila poligon za nuklearno ispitivanje, objavila su u četvrtak glasila kojima je bio upućen poziv da dođu na taj događaj koji režim predstavlja kao znak dobre volje prije planiranog summita sa Sjedinjenim Državama.

Pjongjang je obznanio svoj plan da "u cijelosti" demontira poligon Punggye-ri, na sjeveroistoku zemlje. Nekoliko stranih novinara dobilo je poziv da prati operaciju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat protiv Ukrajine Sjevernokorejske tvornice steljiva rade punom parom: Rusiji u kontejnerima šalju milijune granata Chun Ki-won s djecom vjerovali su mu Pastor spašavao djecu, a onda ih seksualno zlostavljao: Osudili "azijskog Schindlera"

Novinari na terenu opisuju niz eksplozija, među kojima su tri bile u tunelima što vode u podzemni kompleks. Obližnji vojni objekti i druge zgrade sravnjene su sa zemljom u eksplozijama.

"Dogodila se snažna eksplozija, mogli smo je osjetiti. Prašina je padala po nama, a toplina je izbijala odozdo. Buka je bila jaka", rekao je Tom Cheshire, novinar Sky Newsa, a prenosi portal te britanske televizijske mreže.

Agencija Yonhap koja se poziva na južnokorejske novinare na mjestu događaja, navodi da se više eksplozija moglo čuti tijekom čitavog dana, od 11 do 16 sati po lokalnom vremenu.

Pjongjang je na Punggye-riju izveo šest nuklearnih pokusa, a posljednji je bio u rujnu. Taj je pokus bio najsnažniji dosad a pretpostavlja se da je tada testirana hidrogenska bomba.

Stručnjaci nisu jednodušni u vezi s pitanjem hoće li poligon doista biti neupotrebljiv.

Neki tumače da poligon više nije za upotrebu nakon šest pokusa a drugi tvrde da se u slučaju potrebe može brzo obnoviti.

Treći pak ističu da sjevernokorejska odluka o bezuvjetnom uništenju poligona, za što režim neće ništa tražiti zauzvrat od Sjedinjenih Država, svjedoči da je Kim Jong-un ozbiljan u nakani da provede promjene.

Nitko od neovisnih stranih stručnjaka nije bio pozvan da prati taj događaj.

Američki predsjednik Donald Trump treba se 12. lipnja u Singapuru sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom kako bi ostvarili pomak u rješavanju osjetljivog sjevernokorejskog nuklearnog pitanja.

No prvotno oduševljenje zbog popuštanja napetosti na Korejskom poluotoku početkom godine zamijenila je ovih dana sumnja pošto su Washington i Pjongjang ponovo zaoštrili retoriku i spominjali mogućnost otkazivanja summita. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene