Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drevni grad

Satelitske snimke dokazuju još jedno neoprostivo divljaštvo džihadista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Satelitske snimke potvrdile su uništenje drevnog sirijskog grada Palmire iz rimskog razdoblja, priopćio je UNESCO nakon što je sunitska ekstremistička skupina Islamska država (IS) prije tjedan dana preuzela odgovornost za uništenje toga kulturnog blaga.

IS je 25. kolovoza eksplozivom raznio hram Baal Shamin, a UNESCO je taj čin nazvao ratnim zločinom u cilju brisanja s lica zemlje simbola raznolikog sirijskog kulturnog blaga.

Pročitajte i ovo Meditirao gol Lotos poza VIDEO Skinuo sve osim ogrlice i meditirao na svetom mjestu, ljudi su bijesni: "Jesi li poludio?" Nenad Krasny Uništavanje mine u Rijeci Šutljivi i nevidljivi heroji o operaciji u Rijeci: "Opasnost je postojala sve dok se nije krenulo prema otvorenom moru"

Analiza snimki iz lipnja i od prije nekoliko dana pokazuju uništenje hrama u tom pustinjskom gradu. "Potvrđujemo rušenje glavnog objekta, dok su okolni stupovi, kako se čini, manje pogođeni", stoji u priopćenju.

UNIŠTEN BISER PUSTINJE 'Naša najmračnija predviđanja se ostvaruju'

IS je u utorak objavio foto izvješće o uništenju hrama, a tom je prilikom odrubljivanjem glave ubijen i 82-godišnji sirijski arheolog koji je desetljećima brinuo o Palmiri. Njegovo je tijelo nakon pogubljena javno obješeno. IS je Palmiru zauzeo u svibnju porazivši vladine snage.

Prvi napadi turskih zrakoplova na IS u Siriji

Tursko ratno zrakoplovstvo izvelo je u petak navečer zračne napade u Siriji na džihadističku skupinu Islamska država (IS), prve unutar koalicije koju predvode Sjedinjene Države, objavilo je u subotu tursko ministarstvo vanjskih poslova.

"Naši su lovci u petak navečer počeli provoditi zajedničke operacije sa zrakoplovima koalicije na ciljeve IS-a, koji predstavlja opasnost i za sigurnost naše zemlje", precizira se u priopćenju.

Turska, dugo optuživana da je naklonjena IS-u, pokrenula je krajem srpnja "rat protiv terorizma" protiv džihadista IS te protiv kurdskih pobunjenika PKK na turskom tlu i sjeveru Iraka gdje su žarišta oružanog pokreta.

Turci i Amerikanci su konačno najavili da su 24. kolovoza dogovorili načine vojne i tehničke suradnje protiv džihadista.

Prekretnica u držanju ankare bio je atentat u kojemu su poginula 33 mlada prokurdska aktivista na jugoistoku Turske 20. srpnja, koji je pripisan IS.

"Borba protiv terorističkih organizacija prioritet je za sigurnost Turske. Ta će se borba odlučno nastaviti", naglašava tursko ministarstvo.

Oporba u zemlji i druge države često su optuživali turski islamsko-konzervativni režim za nedjelovanje protiv džihadista IS. Prvi puta u srpnju je Turska bombardirala zone pod kontrolom IS i odobrila Amerikancima korištenja svoje baze Incirlik za zajedničku ofenzivu na IS. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene