Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Gorak okus'

'Putinova samouvjerenost ima sve manje uporišta u stvarnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godina 2014. trebala je biti ona u kojoj je šahist Vladimir Putin nadmudio Zapad, ali čak i s Krimom u ruskim rukama, završava s gorkim okusom u ustima ruskog predsjednika, piše u petak američki internetski portal Foreign Policy.

Rusko gospodarstvo je zbog zapadnih sankcija u strmoglavom padu, rublja tone, a mješanje Rusije u Ukrajinu danas se čini sve manje lukavo, a sve više nepromišljeno.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Nevjerojatno Pogledajte koga je Rusija dodala na popis ekstremističkih i terorističkih organizacija Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan"

To ipak nije spriječilo Putina da upotrijebi prkosnu metaforu na konferenciji za oko 1200 novinara u Svjetskom trgovačkom centru u Moskvi.

"Ponekad pomislim kako bi bilo najbolje da naš medvjed samo mirno sjedi. Možda bi trebao prestati po tajgi loviti svinje i veprove i početi jesti bobice i med", rekao je Putin koristeći medvjeda kao metaforu za Rusiju.

"Možda bi nas tada ostavili na miru. Ali ne, on neće! Jer uvijek će se naći netko tko će ga pokušati svezati lancima. I kada se to dogodi, iščupat će mu zube i kandže. Kada to govorim, mislim na našu moć nuklearnog odvraćanja", rekao je Putin.

Tko je osvojio Putinovo srce? - 'Volim nekoga i taj netko voli mene'

U prvom javnom nastupu nakon kolapsa rublje u utorak, Putin je obećao da će se rusko gospodarstvo oporaviti i stabilizirati u roku od dvije godine. Uvjeravao je javnost da ima plan za izvlačenje Rusije iz krize, iako pojedinosti nije iznio.

Čovjek koji je u Kremlj došao na krilima obećanja da će zemlju izvući iz gospodarskih problema koje su je potresale devedesetih godina prošlog stoljeća, u utorak nije davao nikakve znakove da je spreman omekšati stav prema Zapadu, mada je još jednom pozvao na diplomatsko rješenje sukoba u Ukrajini.

Putin je ponovno pokazao svoju karizmatičnu prirodu na trosatnoj konferenciji, šaleći se s novinarima i smješeći se u kamere. I dok bi se rusko gospodarstvo moglo naći na rubu ponora, popularnost predsjednika je ostala netaknuta.

Putin je u utorak, petnaestu godinu zaredom, izabran za "Čovjeka godine" u Rusiji, a prema posljednjim anketama podupire ga oko 80 posto građana.

Ruska središnja banka iznijela je u ponedjeljak prognozu o padu BDP-a između 4.5 i 4.7 posto iduće godine, ako cijene nafte ostanu na današnjim rekordno niskim razinama. Uz zapadne sankcije zbog pripojenja Krima, pad cijena nafte koje se kreću oko 60 dolara po barelu dodatno bi pogodio "načeto" rusko gospodarstvo.

Putin je samouvjereno najavio da oporavak stiže u roku od dvije godine, ali nije naveo konkretne mjere koje planira poduzeti, te je nejasno govorio o snažnoj globalnoj potražnji za energijom, unatoč evidentnom padu potražnje za naftom i plinom.

"Jednako je jasno, i to želim naglasiti, da će se dogoditi ono što stručnjaci nazivaju pozitivnim skokom", rekao je Putin govoreći o domaćem gospodarstvu.

"Rastuće globalno gospodarstvo zahtjevat će dodatne izvore energije. Međutim, dok se to ne dogodi, ne sumnjam da ćemo biti u stanju diverzificirati našu ekonomiju, jer će nas prilike na to prisiliti. Nema drugog načina", istaknuo je ruski predsjednik.

No, njegove riječi nisu imale nikakvog utjecaja na tržište. Rublja je u četvrtak nastavila padati u odnosu na dolar i euro. Ruska središnja banka intervenirala je ovoga tjedna na tržištu kako bi poduprla nacionalnu valutu, i to nakon što je u ponedjeljak značajno povisila kamatne stope s 10.5 na 17 posto.

Sveukupno, banka je ove godine potrošila 80 milijardi dolara deviznih rezervi za zaustavljanje pada rublje. U utorak je dosegla rekorno nisku razinu od 80 rublji za dolar, pa su Rusi pohitali kupovati vrijednu robu i uređaje kako bi sačuvali njihovu vrijednost, umjesto da bespomoćno gledaju kako se topi vrijednost njihove štednje.

Trenutnu gospodarsku izolaciju Rusije, ustrajao je Putin, trebalo bi iskoristiti kako bi rusko gospodarstvo postalo još neovisnije, navodi Foreign Policy. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene