Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova strategija

SAD počeo zračne napade na Islamsku državu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inače su američke snage tijekom kolovoza izvele 160 zračnih napda diljem Iraka. Tada su ih poduzeli kako bi se zaštitili američki interesi i pomoglo zaštiti iračke izbjeglice te ujedno osigurati infrastrukturu.

Amerika je pokrenula prvi zračni napad na snage ISIL-a u okviru nove strategije kojom želi poraziti tu militantnu skupinu, piše BBC. Vojni izvori SAD-a navode da je napad uništio poziciju ISIL-a jugozapadno od Bagdada koja je napadala iračke trupe.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo

Napad se dogodio u ponedjeljak, pet dana nakon što je Barack Obama izložio plan kojim želi obzdati, a nakon toga i uništiti ISIL.

VIDEO Počelo suđenje prvom osumnjičenom pripadniku IS-a, podrijetlom s Kosova

Istovremeno, diljem svijeta priprema se široka koalicija protiv militantne islamističke grupe. Džihadistička grupa ISIL izvorno potječe iz Sirije i zauzela je dijelove zapadnog i sjevernog Iraka, trenutno kontrolira velika područja obje zemlje.

'Zračni napad jugozapadno od Bagdana je prvi u okviru plana širenja napora kojim se nastoji zaštititi naše ljude i humanitarne misije od ISIL-a dok traje irački napad, kao što je prošle srijede istaknuo predsjednik SAD-a', poručeno je iz američkog Centralnog zapovjedništva.

Otkrio lokaciju za obuku džihadista i to pomoću - Google Eartha!

Također je istaknuto da su snage ISIL-a pokraj Sinjara na sjeveru zemlje bile ciljem napada kada je uništeno šest ISIL-ovih napada u nedjelju. Inače su američke snage tijekom kolovoza izvele 160 zračnih napda diljem Iraka. Tada su ih poduzeli kako bi se zaštitili američki interesi i pomoglo zaštiti iračke izbjeglice te ujedno osigurati infrastrukturu.

SAD će uzvratiti na mogući sirijski napad na američke vojne

SAD će vojno odgovoriti na potencijalni napad sirijskih vojnih snaga na američke zrakoplove koji će bombardirati džihadiste u Islamskoj državi, upozorio je u ponedjeljak visoki američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Dopuštenje američkog predsjednika Baracka Obama da se izvode američki zračni udari na uporišta džihadista potaknulo je pitanje hoće li i sirijski predsjednik Bašar al Asad odgovoriti na isti način.

Visoki američki dužnosnici koji su brifirali novinare kazali su kako se Asad ne bi trebao miješati, da SAD vrlo precizno zna gdje se nalaze sirijski protuzračni sustavi te da će odgovoriti na isti način. Dosad na sirijski teritorij nije izveden nijedan američki napad.

SAD je u srijedu istaknuo kako ni na koji način ne namjerava surađivati s Asadovom vladom glede borbe protiv džihadista Islamske države jer je režim u Damasku izgubio svaki legitimitet.

Nakon Obamine izjave jedan sirijski ministar je rekao da će se bilo kakva američka vojna akcija u Siriji bez odobrenja sirijskih vlasti smatrati 'napadom'. (Agencija VLM/Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene