Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo što su rekli o Rusima

Što o kobnom letu MH17 znaju američki obavještajci?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američke obavještajne službe vjeruju da su proruski pobunjenici vjerojatno "zabunom" srušili malezijski putnički zrakoplov. Otkrili su i kakve dokaze imaju o umješanosti Rusije...

Iako nisu pronašli dokaza o ruskoj ulozi Washington okrivljuje Moskvu za "stvaranje okolnosti" koje su dovele do obaranja zrakoplova, kazali su za američke medije neimenovani američki dužnosnici.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

Prošlotjedno rušenje zrakoplova u kojem je poginulo svih 298 putnika i članova posade produbilo je ukrajinsku krizu u kojoj se proruski separatisti bore protiv vladinih snaga nakon što je u ožujku prosvjedima svrgnuta proruska vlast u Kijevu a Rusija nakon toga anektirala Krim.

Istražitelji se pitaju - Gdje su nestala tijela?

Zrakoplov su u istočnom dijelu Ukrajine vjerojatno srušile proruske snage raketom zemlja zrak SA-11, a zrakoplov je vjerojatno ciljan zabunom, zaključile su američke obavještajne službe.

Američki obavještajni izvori kazali su kako do rušenja zrakoplova SAD-u nije bilo poznato da proruski pobunjenici raspolažu tim oružjem.

Prema njihovim podacima Rusija nastavlja opskrbljivati pobunjenike oružjem, uključujući rakete i tenkove. "Još uvijek utvrđujemo postoji li izravna (ruska) uloga, je li na terenu bilo Rusa i jesu li obučavali separatiste", kazao je zamjenik savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes za CNN.

Obama i Rutte: Rusija će se suočiti s posljedicama potpore separatistima

Američki predsjednik Barack Obama i nizozemski premijer Mark Rutte suglasili su se u utorak u telefonskom razgovoru da će se Rusija morati suočiti s posljedicama ako nastavi podupirati nasilne separatiste u Ukrajini, objavila je Bijela kuća.

"Predsjednik je podržao današnje poteze vijeća za vanjske poslove Europske unije snažno osuđujući djela koja su dovela do te tragedije i pripremajući dodatne sankcije protiv onih koji destabiliziraju Ukrajinu", napisala je Bijela kuća u priopćenju o tom razgovoru.

"Predsjednik i premijer izrazili su zabrinutost zbog novih dokaza da Rusija i dalje šalje oružje i borce preko granice kako bi podržala separatiste dok istodobno nastavlja nagomilavati vlastite snage", dodaje se.

Dvojica čelnika suglasila su se da, nakon povratka tijela stradalih putnika malezijskog zrakoplova, prioritet mora postati osiguranje pristupa za međunarodne istražitelje mjestu nesreće. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene