Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na sirijskom teritoriju

SAD i saveznici napali Islamsku državu: Najmanje 70 mrtvih militanata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojska i "partneri" napali su iz zraka položaje militanata Islamističke države u Siriji, priopćio je Pentagon. Pri tom je poginulo najmanje 30 boraca IS-a.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je podatak kako je na sjeveru i istoku Siriji u današnjem napadu ubijeno najmanje 70 militanata.

Pročitajte i ovo Ilustracija napetosti na Bliskom istoku Američki vojnici ubijeni u krvavom napadu, Biden poslao znakovitu poruku: "Odgovorne ćemo pozvati na odgovornost u vrijeme i na način koji sami odaberemo" Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih

Nešto ranije objavili su i podatak kako je ubijeno 30 članova al-Kaide zapadno od Alepa. Taj broj naknadno je povećan na 50. Prema izvješću ubijeno je osam civila, među kojima troje djece.

Američka vojska od 8. kolovoza svakodnevno bombardira položaje IS-a u Iraku. Predsjednik Barack Obama odobrio je te udare kako bi pomogao iračkoj vojsci i kurdskim snagama koji su trpjeli poraze IS-a, bolje naoružanog i discipliranijeg. Zahvaljujući tim udarima, iračke i kurdske snage su se ponovo učvrstile na terenu i ponovo zauzele više strateških točaka. Američki službenici priopćili su da su napadi počeli u 1:30 po GMT-u te da su trajali 90 minuta.

Sirijska vlada od američkog državnog tajnika Johna Kerryja, dobila je pismo kojim ih obavještavaju da će napasti Islamsku državu iz zraka, svega nekoliko sati prije samog napada.

Sirijci su priopćili kako su spremni sudjelovati s globalnom međunarodnom koalicijomu borbi protiv ISIL-a.

"Mogu potvrditi da američka vojska i snage partnerskih zemalja vode vojnu akciju protiv terorista ISIL-a (Islamska država) u Siriji uz pomoć lovaca, bombardera i raketa Tomahawk", rekao je u priopćenju glasnogovornik Pentagona, kontraadmiral John Kirby, prenosi France Presse.

Nije rekao što je na meti tih udara, ali New York Times piše da se gađaju ciljevi u Raki, uporištu IS-a i veoma porozna granica između Sirije i Iraka.

'Vrlo je naivno misliti da se islamisti mogu pobijediti zračnim udarima'

U priopćenju se ne kaže ništa o zemljama partnerima, a NYT navodi da u akciji sudjeluje "više savezničkih arapskih zemalja".

Zračni udari koje Sjedinjene Države i partneri izvode u Siriji može uključivati dvadesetak ciljeva, rekao je u ponedjeljak američki dužnosnik koji je htio ostati anoniman, javlja agencija Reuters.

Dužnosnik je usto kazao da u nekim udarima u kojima se koriste rakete Tomahawk, sudjeluje barem jedan američki brod.

Neimenovani dužnosnik je također otkrio da su arapski partneri koji sudjeluju u udarima u Siriji Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan i Bahrein.

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je u govoru 10. rujna da si pridržava pravo da udari na IS, pa i u njegovu uporištu u Siriji.

"Odluku o početku udara donio je nešto ranije tijekom dana zapovjednik središnje vojne regije (Centcom, zadužen za operacije u toj regiji) na temelju odobrenja koje mu je dao glavni zapovjednik (predsjednik Obama)", ističe se u priopćenju Pentagonova ureda za odnose s javnošću.

Američka vojska od 8. kolovoza svakodnevno bombardira IS u Iraku. Predsjednik Obama je odobrio te udare kako bi pomogao iračkoj vojsci i kurdskim snagama koji su trpjeli poraze IS-a, bolje naoružanog i discipliranijeg. Zahvaljujući tim udarima, iračke i kurdske snage su se ponovo učvrstile na terenu i ponovo zauzele više strateških točaka.

SAD obavijestio Damask prije udara na IS

SAD je obavijestio Siriju o napadima na njezinu teritoriju protiv terorističke organizacije Islamske države, objavilo je u utorak ministarstvo vanjskih poslova u Damasku.

"Amerikanci su u ponedjeljak obavijestili predstavnika Sirije pri UN-u da će se izvesti udari na terorističku organizaciju Islamska država u Raki", uporištu IS-a na sjeveru Sirije, objavilo je ministarstvo kako prenosi državna televizija.

Televizija je potom izvijestila da su "američki zrakoplovi počeli s udarima na položaje terorističke organizacije IS u Raki".

Američka vojska i arapski partneri poveli su prvi put u utorak u zoru napade na položaje IS-a u Siriji, otvorivši novu frontu protiv ekstremnih džihadista.

SAD i njegovi arapski saveznici izveli su u utorak gotovo 20 napada na položaje IS-a u sirijskoj pokrajini Raka, izvijestile su nevladine organizacije i aktivisti.

"Međunarodna koalicija izvela je gotovo 20 napada na položaje i baze IS-a u gradu Raki te blizu lokaliteta Tabka, Ain Isa i Tal Abijad pri čemu je bilo mrtvih među džihadistima", po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava, koji zasad nije u mogućnosti iznijeti točne brojke.

NATO je u utorak objavio da ne sudjeluje u zračnim napadima SAD-a i arapskih zemalja na Islamsku državu u Siriji, dok Velika Britanija još nije odlučila hoće li im se priključiti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene