Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolucija gravitacijskih valova

HRVATSKI ASTROFIZIČARI 'Ni sam Einstein nije vjerovao da će se to ikada detektirati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jučerašnja potvrda postojanja gravitacijskih valova otvara nove mogućnosti, naročito za astrofizičare - donosi revoluciju za novi put proučavanja svemira, poručuju fizičari s Instituta Ruđer Bošković.

Jučerašnju objava znanstvenika o potvrdi gravitacijskih valova koja predstavlja novu potvrdu 'standardnog modela' svemira, omogućava astronomima nova opažanja 'U planu su već izgradnje novih detektora u Japanu, Kini...', rekao je za Dnevnik.hr Silvije Domazet, fizičar sa Instituta Ruđer Bošković. Novi detektori generirat će nove podatke koje prikupe o svemiru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna postoji racionalno objašnjenje Ovaj prizor utjerao je strah u stanovnike Sibira: "Pomislio sam da je kraj svijeta" Slika nije dostupna Otkriće koje je zaslužilo Nobela Hrvatski fizičar sudjelovao u otkriću gravitacijskih valova: "Zbog iznenađenja smo pokrenuli i policijsku istragu"

'Znalo se da gravitacijski valovi moraju postojati, ali bilo je pitanje hoće li se ikada moći vidjeti. Ni sam Einstein nije vjerovao da će se to ikada detektirati', rekao je Goran Duplančić, Domazetov kolega s Instituta.

'Opažanja koja budu obavljana u budućnosti, otvorit će nove spoznaje o crnim rupama koje su sada opažene u tim gravitacijskim valovima', kaže Domazet. Gravitacijski valovi su mreškanja u prostor-vremenu, koja je Einstein predvidio prije 100 godina. Ono mogu nastati tijekom rođenja i sudara crnih rupa i mogu doći do nas čak iz najudaljenijih galaksija.

Do ovog se otkrića došlo uz pomoć najnovijih podataka sustava LIGO. Riječ je o znanstvenom eksperimentu vrijednom milijardu dolara, koji još od 2002. godine traga za fenomenom gravitacijskih valova. Ligo je ogroman detektor u obliku slova 'L' u kojem radi više od 1.000 znanstvenika iz 15 zemalja svijeta.

'Sada se otvara mogućnost da se izgradi još takvih uređaja, otvorit će se nova grana astronomije – gravitacijska astronomija koja će pratiti procese dubokog svemira i razumijevanju crnih rupa. Otvorit će se dosta mogućnosti i grana i novih smjerova u istraživanju', pojašnjava Duplančić te zaključuje da nas u sljedećih nekoliko godina u znanosti očekuje intenzivno razdoblje.

Domazet napominje kako će se sada moći provjeriti neki teorijski modeli ponašanja crnih rupa kao i sve stvari koje nisu dostupne putem elektromagnetskog zračenja.

'Dolazi novo vrijeme opažanja'

'Tri su glavna aspekta. Prvi je da je Einstanova teorija opće relativnosti potvrđena i drugim nezavisnim mjerenjima. Drugo je oko ponašanja crnih rupa. Postojale su simulacije koje su se bazirale na teorijama, a ovo je prvi put da su direktno viđene u skladu s teoretskim predviđanjima. Treći je aspekt da gravitacijski valovi postoje i mogu se koristiti za daljnja opažanja, odnosno donijeli su revoluciju za novi put proučavanja svemira', kaže Domazet.

Dodaje da je primjerice i tamna materija fenomen za koja su potrebna nova istraživanja i potvrde.

'Već sad postoje teorije o tamnoj materiji za koju se zna da će se morati modificirati. Postoje neke druge činjenice koje nam ukazuju da nam treba modifikacija teorije. Dolazi novo vrijeme opažanja. Za teoretičare je izazov opisati neke druge fenomene iz svemira za koje nije dostatno koristiti Einstanovu teoriju relativnosti', zaključuje Domazet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene