Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porošenko u panici

Traži pomoć zbog 'podmuklosti' Rusije koja 'prijeti svjetskoj sigurnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko Samuelu Barossu ispričao je o Putinovoj prijetnji Europi i NATO-u.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u jednom od razgovora s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom direktno je zaprijetio članicama NATO-a i Europske Unije, piše Suddeutsche Zeitung.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Brojni detalji Putin otkrio zašto ga je Trump korio te poručio: "Šaljem vojsku na granicu s Finskom" Vladimir Putin Visoke tenzije Putin najavio slanje vojske na granice još jedne europske zemlje i poručio: ''Rusija je spremna za nuklearni rat''

Navodno je Putin Porošenku rekao sljedeće - 'Da želim to, ruska vojska bi za dva dana mogla biti, ne samo u Kijevu već i u Rigi, Vilniusu, Talinu, Varšavi i Bukureštu'.

Kako je Merkel UPOZORILA Putina...

Putin još do sada nije ovako javno prijetio članicama NATO-a i Europske unije.

Iako se iz Kremlja još nisu izjasnili o ovoj Putinovoj izjavi, njegov savjetnik za vanjsku politiku Jurij Ušakov kazao je kako se zapravo radi o šali izvučenoj iz konteksta.

Porošenko traži američku pomoć zbog ruske prijetnje

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u četvrtak je od američkog Kongresa zatražio vojnu, političku i gospodarsku pomoć Washingtona zbog "podmuklosti" Rusije koja "prijeti svjetskoj sigurnosti".

Ukrajinski predsjednik koji boravi u posjetu Washingtonu održao je 45-minutni govor pred američkim zastupnicima koji su ga pozdravili burnim pljeskom.

"Trebamo vas i pomoć Amerike", istaknuo je Porošenko, nakon desetomjesečne krize s Rusijom, pripojenja Krima u ožujku i oružanog sukoba na istoku Ukrajine koji je počeo u travnju.

Na početku je zatražio od Amerikanaca poseban status za svoju zemlju kao nečlanicu NATO-a.

"Usrdno pozivam Sjedinjene Države da dadu Ukrajini poseban sigurnosni i obrambeni status koji će biti odraz interakcija (sa Zapadom) na najvišoj razini", zbog Rusije, rekao je Porošenko.

Zatražio je "veću političku potporu iz svijeta" za Kijev te "više borbene i neborbene vojne opreme" za ukrajinsku vojsku koja se na istoku zemlje bori s proruskim separatistima.

Tijekom govora predsjednika Porošenka i uoči susreta s predsjednikom Barackom Obamom, Bijela kuća je najavila da će izdvojiti 46 milijuna dolara za nabavu opreme i obuku ukrajinskih sigurnosnih snaga. Time se iznos ukupne američke pomoći Ukrajini na polju sigurnosti penje na 116 milijuna dolara.

Na gospodarskom planu zauzeo se za "ulaganja američkih tvrtka u Ukrajini radi pružanja potpore našeg gospodarstva i našem pravosudnom sustavu", obećavši da će se "pomoć Zapada iskoristiti za nekorumpirane ustanove".

No Porošenko je u Kongresu izrazio zabrinutost za mir u Europi, ocijenivši da je "agresija na Ukrajinu prijetnja svjetskoj sigurnosti".

"Ako ih sada ne zaustavimo, prijeći će granicu Europe, što je sigurna prijetnja svijetu", upozorio je ukrajinski predsjednik, pozivajući SAD i Europu da "ne ostavi Ukrajinu samu" u sukobu s Rusijom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene