Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovarao i s Obamom

PUTIN POTVRDIO 'Siriji smo već dali ozbiljnu pomoć s opremom i treniranjem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I ranije se spukuliralo o ruskoj pomoći u Siriji, no Putin je prvi put javno potvrdio ove navode.

'Rusija sirijsku vojsku opskrbljuje tehničkom podrškom i 'ozbiljnim treningom', potvrdio je ruski predsjednik Vladimir Putin, što je prva javna potvrda njihove umiješanosti u sirijski građanski rat.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena

Telegraph.co.uk prenosi Putinove izjave kojima je komentirao izvještaje o odlasku ruskih borbenih postrojbi u Siriju. Rekao je kako su razgovori o izravnoj pomoći vojske u intervencijama 'još daleko od provedbe', ali nije niti porekao da bi jednom u budućnosti i to moglo biti moguće.

'No, Siriji smo već dali ozbiljnu pomoć s opremom i treniranjem vojnika u korištenju našeg oružja', citira Telegraph.co.uk agenciju RIA Novosti.

'Želimo stvoriti neku vrstu međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma i ekstremizma', rekao je Putin.

'Do sada smo imali konzultacije s našim američkim partnerima, i osobno sam razgovarao s američkim predsjednikom SAD-a', rekao je.

Mediji su i ranije izvještavali kako je Rusija započela vojnu intervenciju u Siriji u tamošnjoj bazi na području Damaska koju kontroliraju snage predsjednika Bašara al-Asada. Do sada su bili čvrst partner sirijske vlade u smislu borbe protiv Islamske države, a rasle su i spekulacije o tome da Rusi šalju sve više vojne opreme i instruktora koji ih podučavaju kako koristiti novo oružje.

Službenik iz sirijskih redova rekao je kako je bio upoznat s radom sa ruskim stručnjacima, ali da su do sada uvijek tamo bili upravo 'samo kao stručnjaci, ne i kao borci'.

Dječak u jednoj rečenici objasnio kako riješiti izbjegličku krizu u Europi

'Većina operacija i mnogo obrambenih linija planirali su ruski stručnjaci, i uglavnom su u Damasku', rekao je ranije izvor za Telegraph.

Izvješća povećane podrške prate nedavnu diplomatsku ofenzivu u kojoj je Rusija pokušala uvjeriti zapadne i arapske vlade, kao i članove sirijske opozicije, da bi Assad trebao biti dio međunarodnog saveza za borbu protiv IS-a. Putin je u petak rekao kako je Assad složio s takvim dogovorom, 'sve do točke održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora i uspostavljanja kontakata s tzv. 'zdravom oporbom' te njihovog uključivanja u vladanje'.

No, zapadne vlade i sirijske vođe pobunjenika do sada inzistiraju na tome da za Assada nema mjesta u 'poslijeratnoj Siriji', budući da se njegov režim i dalje smatra 'najvećim ubojicom civila'.

Pentagon je u petak objavio kako je upoznat s izvještajima ruske pomoći u Siriji, a glasnogovornik Peter Cook izjavio je kako su 'svi dobrodošli' u borbi protiv IS-a.

Francuska bi se mogla pridružiti zračnim napadima na IS u Siriji - Le Monde

Francuska razmatra izvođenje zračnih napada na Islamsku državu u Siriji, zajedno s međunarodnom koalicijom koju predvodi SAD, objavio je u subotu Le Monde na svojem portalu, pozivajući se na neimenovani "visoki izvor".

Vladini dužnosnici to izvješće nisu željeli komentirati, kazavši da će predsjednik Francois Hollande govoriti o tome na novinskoj konferenciji u ponedjeljak.

Francuska je bila prva država koja se pridružila međunarodnoj koaliciji predvođenoj SAD-om u zračnim napadima na IS u Iraku, ali je isključila sudjelovanje u napadima u Siriji, strahujući da bi to koristilo predsjedniku Bašaru al-Asadu. Umjesto toga naoružava umjerene pobunjenike koji se bore protiv Asada.

Le Monde navodi da bi to mišljenje mogla promijeniti zbog velike izbjegličke krize, slabih rezultata u borbi protiv Islamske države i jačanja utjecaja Rusije u toj regiji. (Sa.Pu./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene