Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv iz Washingtona

NA 'VRUĆOJ' LINIJI Putin i Obama obavili važan razgovor, tema - Asadova sudbina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Putin i Obama su se "dogovorili da će potaknuti suradnju preko diplomatskih kanala i drugih tijela radi provedbe dogovora" iz Muenchena, dodaje se u priopćenju.

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je ruskog kolegu Vladimira Putina kako bi s njime razgovarao o stanju u Siriji, priopćio je u nedjelju Kremlj.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Estonski ministar vanjskih poslova "Uskoro ćemo vidjeti punu mobilizaciju u Rusiji! Putin će dići 400.000 ljudi i neće sve poslati samo u Ukrajinu" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Dvojica čelnika su "pozitivno ocijenila" dogovor o prekidu neprijateljstva u Siriji postignut na konferenciji u Muenchenu ovog tjedna, navodi se u priopćenju Kremlja koji je razgovor nazvao "iskrenim".

Putin i Obama su se "dogovorili da će potaknuti suradnju preko diplomatskih kanala i drugih tijela radi provedbe dogovora" iz Muenchena, dodaje se u priopćenju.

Nakon intenzivnih razgovora u Muenchenu, na jugu Njemačke, Sjedinjene Države, Rusija i njihovi najveći saveznici u tom pitanju - osim sirijskih strana - pozvali su u noći na petak na "prekid neprijateljstva" do idućeg tjedna.

No rješavanje sirijskog sukoba dodatno je otežano zbog turskog granatiranja područja koja nadziru Kurdi i slanja saudijskih borbenih zrakoplova na tursku bazu, A Rusija se protivi mogućoj kopnenoj intervenciji Ankare i Rijada.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u nedjeljnom razgovoru za Euronews izjavio da je predsjednik Bašar al Asad jedina legitimna snaga u zemlji i da bi njegovim odlazakom nastao "kaos".

"Možete se složiti ili ne, ali on je predsjednik", rekao je, po prijevodu na engleski.

"Ako ga se ukloni, nastat će kaos, kakav smo ne jednom vidjeli u nekim zemljama Bliskog istoka", dodao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene