Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

PUN ORUŽJA I DRAGOCJENOSTI

Fotografije pokazale da misteriozni vlak ipak postoji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljska je priopćila u petak da je gotovo sigurna da je locirala nacistički vlak za koji se desetljećima pričalo da je nestao nešto prije kraja Drugog svjetskog rata te da je bio pun oružja i dragocjenosti.

Fotografije napravljene pomoću radarske opreme pokazale su vlak dugačak više od 100 metara, što je prva službena potvrda njegova postojanja, izjavio je zamjenik ministra kulture Piotr Zuchowski.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

Vlak je bio blindiran, što znači da je prevozio poseban teret, "vjerojatno vojnu opremu, ali moguće i nakit, umjetnička djela i arhivske dokumente", rekao je Zuchowski novinarima u Varšavi.

"Ja sam više od 99 posto siguran da takav vlak postoji", iako će stručnjaci biti sigurni tek kad uspiju doći do njega, dodao je.

NAKON ODUŠEVLJENJA - OPREZ Nacistički vlak u kojem je navodno zlato možda je miniran?!

Vlasti su pokrenule potragu za vlakom ovoga mjeseca nakon dojave jednog Nijemca i jednog Poljaka koji su rekli preko svojih odvjetnika da su ga pronašli u jugozapadnom okrugu Walbrzychu te da očekuju 10 posto vrijednosti otkrića kao nagradu.

Desetljećima su kružile glasine da je nacistički vlak s oružjem i ukradenim dragocjenostima nestao u tunelu nedaleko od poljske granice s Njemačkom 1945. dok se približavala sovjetska Crvena armija.

Zuchowski je kazao da su te priče potekle od jednog muškarca koji je rekao da je pomogao u sakrivanju vlaka.

"Na samrtnoj postelji ta je osoba to rekla i napravila je skicu gdje bi mogao biti", izjavio je on ne navodeći detalje.

Po riječima Zuchowskog, stručnjaci sada rade na tome kako da dođu do vlaka. Ministarstvo kulture je priopćilo u četvrtak da bi na toj lokaciji moglo biti eksploziva i pozvala je lovce na blago i avanturiste da se drže podalje.

Lokalni mediji su objavili da je vlak nestao 1945. i da su u njemu bile vrijedne stvari pokradene u tadašnjem istočnonjemčkom gradu Breslauu - današnjem Wroclawu koji je sada dio Poljske.

Po mjesnom fokloru, vlak pun dragulja i ostalih dragocjenosti nestao je pri ulasku u jedan tunel u planinskom dijelu pokrajine Donje Šleske i iz njega nikad nije izašao. Tunel je kasnije zatvoren, a njegova lokacija zaboravljena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene