Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva žrtva grčkog 'NE'

'PRIJEZIR VJEROVNIKA NOSIT ĆU S PONOSOM' - Varoufakis podnio ostavku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Yanis Vaorufakis naveo je kako je ponosan jer ga kreditori - mrze.

Grčki ministar financija Yanis Varoufakis podnio je jutros ostavku! I to dan nakon što su Grci u nedjelju na referendumu koji je raspisala vlada premijera Alexisa Tsiprasa ipak odlučno kazali ne mjerama štednje i reformama koje je pred njih stavila EU.

Varoufakis je odlazak iz grčke vlade objavio na svojem Twitter profilu. Pojasnio je da podnosi ostavku nakon što su neki članovi euroskupine i Tsiprasovi 'partneri' izrazili želju da on više ne sudjeluje na sastancima, a i sam premijer Tsipras je ocijenio kako bi bez njega možda lakše postigao dogovor s kreditorima i MMF-om.

Pročitajte i ovo Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja" Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku


GRCI SU REKLI 'NE' Tisuće slave na ulicama, Nijemci bijesni, a oporbeni čelnik dao ostavku


'Zbog toga danas podnosim ostavku', kazao je Varoufakis obraćajući se grčkoj naciji ali i cijeloj Europi čije su oči posljednjih tjedana usmjerene prema svojoj problematičnoj članici.

'Veličanstveno 'ne' trebalo bi odmah biti uloženo u 'da' na određene odluke, sporazuma o restrukturiranju duga, manje štednje, preraspodjele i stvarnih reformi', ocijenio je nepopustljivi, flambojantni grčki ministar.

"Smatram da je moja dužnost da pomognem Aleksisu Tsiprasu, na način na koji on to vidi, da iskoristi kapital koji mu je grčki narod dao na jučerašnjem referendumu. Prijezir vjerovnika nosit ću s ponosom", naglasio je dosadašnji grčki ministar financija.

Prema nepotpunim rezultatima koje je u ponedjeljak objavilo grčko ministarstvo unutarnjih poslova, protivnici prijedloga međunarodnih vjerovnika pobijedili su na referendumu u nedjelju s rezultatom 61,31 naspram 38,69 posto. Na referendumu je sudjelovalo 62,5 posto birača.

Vlada je pozivom na referendum željela "osnažiti pregovaračku poziciju s Europom" i postići dogovor o financijskoj budućnosti zemlje.

Cipras je poručio kako rezultat referenduma nije "raskid" s Europskom unijom i obećao da će se potruditi kako bi uskoro omogućio ponovni normalni rad grčkog bankarskog sustava.

Cipras je izazvao iznenađenje kad je 25. lipnja najavio referendum, nakon neuspjelih pregovora između Atene i međunarodnih vjerovnika o novom paketu pomoći Grčkoj. Grčka odbija nove mjere štednje što ih traže vjerovnici.

Najava referenduma izazvala je prošlog tjedna zatvaranje banaka. Eurozona je za utorak najavila održavanje summita na kojemu će se razgovarati o posljedicama grčkog referenduma. (N.C./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene