Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

POSLJEDNJA BITKA JE POČELA

ŽESTOKE ULIČNE BORBE ZA PORAZ IS-A Trupla na ulicama, ubijen 21 vojnik, 120 ih je ranjeno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadeset i jedan vojnik snaga libijske vlade nacionalnog jedinstva (GNA) je poginuo, a 120 je ranjeno u nedjelju u Sirtu u borbama protiv Islamske države (IS), rekao je jedan medicinski izvor.

18:04 - Vojnici su ubijeni u "zadnjoj fazi" ofenzive na položaje koje još kontrolira IS u svom uporištu u Sirtu, a koju su pokrenule snage libijske vlade nacionalnog jedinstva.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

Oko tisuću vojnika je mobilizirano kako bi potpuno potisnuli džihadiste koji pružaju otpor u dvjema četvrtima tog priobalnog grada kojega je velik dio od početka ljeta oslobodila GNA.

U tim "žestokim uličnim borbama" poginuo je 21 vojnik vladinih snaga, a 120 je ranjeno, rekao je medicinski izvor. Fotograf je vidio i trupla dvojice boraca IS-a na ulici.

Potpuno oslobađanje grada, 450 km istočno od Tripolija, bilo bi velik poraz za IS koji ga je zauzeo u lipnju 2015. i pretvorio u bazu za širenje izvan granica Sirije i Iraka.

Vladine snage su počele ofenzivu 12. svibnja i 9. lipnja ušle u taj grad, rodno mjesto bivšeg diktatora Moamera Gadafija, gdje su zauzele luku i upravno središte.

Provladine snage se već nekoliko dana pripremaju za tu "presudnu bitku" s IS-om pošto su potisnule džihadiste na njihove zadnje obrambene položaje.

U operaciji sudjeluje 1.000 vojnika, IS planiraju posve izbaciti iz grada

13:07 - Snage libijske vlade nacionalnog jedinstva pokrenule su u nedjelju "posljednju fazu" ofenzive na položaje koje još kontrolira skupina Islamska država u svojem uporištu u Sirtu, rekao je glasnogovornik tih snaga.

"Naše su snage ušle u posljednje dvije četvrti IS-a u Sirtu", izjavio je Reda Isa, glasnogovornik novinskog centra provladinih snaga. "Posljednja bitka za Sirt je počela", dodao je on.

"Približno 1000 vojnika sudjeluje u posljednjoj fazi operacije", rekao je Isa.

Smješten 450 kilometara istočno od Tripolija, Sirt je najvažniji grad u Libiji koji IS kontrolira od lipnja 2015. Snage libijske vlade ondje su ušle 9. lipnja u okviru ofenzive pokrenute 12. svibnja.

"Jedan od naših tenkova uspio je uništiti autobombu usmjerenu na naše snage, neutralizirajući je prije nego je dosegla cilj", objasnio je glasnogovornik. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene