Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže naknadu

PRONAŠLI VLAK PUN ZLATA Boje se za život, ali sada su odlučili stati pred kamere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljski vojnici u petak su stigli na mjesto za koje se sumnja da skriva nacistički vlak pun ukradenog židovskog zlata.

Vojno osoblje u uniformama, razgovaralo je s lokalnim vlastima mjesta Walbrzych, šetalo se te su fotografirali mjesto, posvjedočio je Reutersov reporter, piše Telegraph.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

Piotr Koper iz Poljske i Nijemac Andreas Richter stali su pred kamere poljske javne televizije TVP, tvrdeći da imaju 'jasne dokaze takozvanog vlaka zlata'.

Do sada je njihov identitet bio tajan, zbog sumnji da su njihove tvrdnje lažne. Novinarima su rekli da su vlak pronašli koristeći svoje resurse, izjave svjedoka, opremu i vještine.

NAJVEĆA TAJNA NACISTIČKOG VLAKA Legendarna soba vrijedna 2.5 milijarde kuna

Objavili su i fotografiju koja je snimljena radarom u tlu i koja navodno pokazuje vlak. Kažu da zaslužuju naknadu pronalazača od 10 posto vrijednosti onoga što su pronašli. Vlak će, obećali su, prepustiti lokalnom muzeju.

Za poljsku televiziju pročitali su kratku izjavu koju je sastavio njihov odvjetnik. Rekli su kako prvo nisu htjeli davati intervjue jer su se bojali za život, no sada su odlučili stati pred kamere.

Tvrde da su dokazi koje su 18. kolovoza u tajnosti dali vlastima, procurili u medije.

Prema vjerovanju, vlak pun nacističkog plijena nestao je posljednjih dana Drugog svjetskog rata, u brdima u okolici Walbrzycha. Ali stanovnici tog mjesta kao i vlasti skeptični su oko toga da taj vlak uopće i postoji. Pojedini vjeruju da se u njegovim vagonima nalazi 300 tona zlata. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene