Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez na najvišoj razini

Prijeti li im najveća katastrofa s kojom se ta zemlja ikad suočila?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija je suočena s gotovo neizbježnim napadom fanatika koje je unovačila Islamska država, tvrde britanski policijski i sigurnosni dužnosnici.

Državna tajnica za unutarnje poslove, Theresa May i visoki policijski dužnosnici upozorili su u ponedjeljak kako su džihadisti, koji se u Veliku Britaniju vraćaju iz Sirije i Iraka, jedna od najvećih prijetnji s kojima se ova zemlja ikad suočila.

Potencijalni napadi mogu varirati od pojedinačnih incidenata 'vukova samotnjaka' koji odrubljuju glave ljudima po shopping centrima ili ulicama, pa do bombi podmetnutih u umjetno gnojivo ukradeno s britanskih farmi.

'Gotovo je neizbježno da će se nešto tako dogoditi u narednih nekoliko mjeseci', izjavio je jedan od visokih policijskih dužnosnika za Daily Mail.

Najviši britanski policijski dužnosnik, Sir Bernard Hogan-Howe, tvrdi kako policija i MI5 ove godine već prate pet velikih potencijalnih planova napada.

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu Ilustracija teško je ozlijeđena Strava u Zagrebu: Ponudio djevojci prijevoz pa je nakon svađe izbacio iz auta, udario i vukao po cesti

Što nije u redu s ovom fotografijom?

Na konferenciji za novinare Theresa May je predstavila nove drakonske mjere kojima će se pokušati zaštititi javnost od napada, kao i zaustaviti protok novca i novaka u Islamsku državu.

Te mjere uključuju i zabranu plaćanja otkupnine teroristima, kao i omogućavanje lakšeg praćenja ekstremista na internetu.

Internet kompanije će biti prisiljene čuvati podatke koji pomažu identifikaciji korisnika pojedinog mobilnog telefona ili računala.

Oformit će se nova antiteroristička organizacija koja će imati značajne ovlasti:

- osobe koje sumnjiče za terorizam mogu prisilno izgnati, mogu im oduzeti putovnice
- mogu zabraniti fanaticima povratak iz Sirije u Veliku Britaniju na dvije godine
- mogu zabraniti slijetanje zrakoplova u Veliku Britaniju ukoliko im aviokompanija ne predoči potpunu listu putnika

Sir Bernard je izjavio kako su izazovi s kojima se suočila policija i MI5 u praćenju povratka džihadista iz Sirije bili ogromni.

'Oni su podučeni vojnoj taktici, umreženi su s ljudima na internetu i sve što znaju htjet će iskoristiti ovdje', upozorio je Bernard te podsjetio na slučaj vojnika Leeja Rigbyja koji je ubio dvoje muslimanskih obraćenika koji su ga napali iz zasjede dok se vraćao natrag prema svojoj vojarni u Woolwichu u Londonu.

Dodao je kako imaju jako malo vremena za intervenciju i da se treba što prije organizirati da ti ljudi ne odu predaleko sa svojim namjerama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene