Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačanje utjecaja

'Prešišali' Amerikance: 'Kupuju' Pakistan za 318 milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ogromna investicija Kine u Pakistanu iznosi 318 milijardi kuna, što je više od Američkih ulaganja u tu azijsku državu.

Kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u Pakistan gdje će najaviti investiciju od vrtoglavih 46 milijardi dolara (oko 318 milijardi kuna). Najveći od projekata iz paketa investicija je izgradnja mreže željeznica i plinovoda između dvije države, dugačke oko 3.000 kilometara od Gwadara u Pakistanu, do kineske regije Xinjiang.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Pakistanu I to se događa Pobijedio na izborima pa objavio: "Neću prihvatiti pobjedu, namjestili su mi je" Izbori u Pakistanu Imran Khan u zatvoru Još jedna Pakistanska stranka proglasila pobjedu: "Odbacivanje izbora moglo bi imati posljedice po demokraciju"

U terorističkom napadu u Pakistanu ubijeno najmanje 20 radnika

Time Kina želi uspostaviti 'Put svile, kojim će kopnom i morem povezati tržišta Bliskog istoka i Europe, a odražava i preraspodjelu gospodarske moći u regiji u korist Kine, piše BBC.

Cilj je infrastrukturnim i energetskim projektima uspostaviti Pakistansko-kineski gospodarski koridor od Guadara, južnopakistanske luke na Arapskome moru, do zapadnokineske regije Xinjianga.

Megalomanski projekt će dati Kini direktan pristup Indijskom oceanu i dalje od toga. Ovim projektom Kina poveća svoj ekonomski utjecaj u središnjoj i južnoj Aziji te daleko premašuje američko ulaganje u Pakistan.

'Pakistan je Kini sada od prijeke važnosti. Ovo mora uspjeti i mora se napraviti sve da uspije', rekao je Mushadid Hussain Sayed, predsjednik pakistanskog parlamentarnog odbora za obranu.

Pakistanski ekonomisti predviđaju da bi ova investicija u sljedeće četiri godine mogla izvući Pakistan iz krize, ali mnogi strahuju da možda neće moći biti provedena do kraja zbog komplicirane sigurnosne situacije, separatizma, korupcije i općenite političke neizvjesnosti.

Ogromna investicija bi trebala pomoći Pakistanu da učini nešto za ekonomiju koja tone. Poseban pakistanski problem u ekonomskom smislu su i česti te dugotrajni nestanci struje, a novac koji bi Kina uložila u Pakistan, zasigurno bi pomogao u suzbijanju tog problema.

'Suradnja u području sigurnosti i gospodarstva jedna drugu jačaju i zato moraju usporedo napredovati', Xi Jingping. Koridor, mreža cesta, željezničkih pruga i cjevovoda ići će kroz pakistansku siromašnu pokrajinu Baludžistan, kojom već dugo hara separatistički ustanak, ali ga je vojska najavila ugušiti.

Stoga će vođe Pakistana i Kine, osim o novcu, razgovarati o sigurnosnoj suradnji. 'Kina i Pakistan moraju se dogovoriti oko sigurnosnih problema, kako bi ojačali sigurnosnu kooperaciju', priopćili su pakistanski dužnosnici.

Očekuje se da će se povodom ovog pothvata kineski predsjednik obratiti pakistanskom parlamentu.

Plan je da samo do 2017. godine budu gotovi projekti vrijedni 107 milijardi kuna vezanih uz ugljen, vjetar, solarnu i hidro energiju, a ostali kasnije. Dvije države povezivat će i optički kablovi vrijedni 303 milijuna kuna.

'Ovo su vrlo veliki i osjetljivi projekti koji će imati značajan i transformativan efekt na pakistansku ekonomiju', zaključio je Ahsan Iqbal, pakistanski ministar koji nadzire ovaj plan.

SAD su od 2002. Pakistanu dale 31 milijardu dolara, prema podacima Kongresne istraživačke službe. Oko dvije trećine toga novca usmjereno je u područje sigurnosti.Unatoč kinesko-američkom nadmetanju za utjecaj diljem Azije, te dvije zemlje dijele interes u Pakistanu - obje žele stabilnu vlast koja će se boriti protiv gerilaca, kaže Andrew Small, autor knjige o kinesko-pakistanskim odnosima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene