Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka iz EP-a

'Izvršio sam obećanje, Božić ove godine dolazi ranije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Božić ove godine dolazi ranije. Izvršio sam obećanje. Europska unija danas okreće novu stranicu', kazao je Juncker predstavljajući investicijski plan EU za 2015. od 315 milijarda eura.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predstavio je u srijedu u Europskom parlamentu u Strasbourgu investicijski plan koji bi trebao pomoći u pokretanju stagnirajućeg gospodarstva i stvaranju novih radnih mjesta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu Andrej Plenković OSIGURANA SREDSTVA ZA OBNOVU Plenković se pohvalio velikim uspjehom: ''Razgovarao sam s Ursulom...Rješenje se uvijek nađe kad ima dobre volje''

Juncker je ovoga ljeta kada je izabran za predsjednika Europske komisije obećao da će do Božića predstaviti investicijski plan težak 300 milijardi eura.

'Božić ove godine dolazi ranije. Izvršio sam obećanje. Europska unija danas okreće novu stranicu', započeo je Juncker svoje obraćanje zastupnicima okupljenim na plenarnoj sjednici. 'Nudimo nadu Europljanima razočaranim godinama stagnacije', nastavio je Juncker.

Investicijski plan trebao bi u sljedeće tri godine osigurati ulaganja od najmanje 315 milijarda eura.

Plan ne nudi svježi novac, nego uz pomoć postojećih sredstava u proračunu EU-a i doprinosom Europske investicijske banke nastoji privući privatne investicije.

'Nama ne treba novi novac, treba nam novi početak. Trebamo pametno koristiti javni novac kako bismo deblokirali privatne investicije', rekao je Juncker.

'Ovo je najveći napor u nedavnoj povijesti u korištenju proračuna EU-a za poticanje dodatnih investicija', istaknuo je Juncker.

Plan počiva na tri uporišne točke: mobiliziranju sredstava za investicije bez povećanja javnih dugova; usmjeravanju ulaganja na projekte u ključnim područjima poput infrastrukture, obrazovanja, istraživanja i inovacija; uklanjanju barijera za investicije u pojedinim sektorima.

Juncker izabran za predsjednika Europske komisije

Komisija predlaže uspostavu novog Europskog fonda za strateške investicije unutar Europske investicijske banke. Taj fond će raspolagati s 21 milijardom eura početnog kapitala, od čega 16 milijarda eura jamstava prenamjenom unutar postojećeg proračuna EU-a, a pet milijarda će angažirati EIB.

Taj početni kapital od 16 milijarda trebao bi privući 240 milijarda za strateške investicije, poput ulaganja u širokopojasnu mrežu, energetsku i prometnu infrastrukturu, u obrazovanje, istraživanje i inovacije te u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost.

Pet milijarda sredstava od EIB-a trebalo bi privući 75 milijarda za mala i srednja poduzeća ispod 250 zaposlenih te za poduzeća koja zapošljavaju između 250 i 3000 ljudi.

Uloga toga fonda je da privuče privatna ulaganja, a njegov multiplikatorni učinak se procjenjuje u odnosu jedan prema 15. To znači da jedan euro javnih sredstava uloženih u fond u konačnici daje učinak od 15 eura. U Komisiji navode da je riječ o opreznoj procjeni i da bi taj učinak mogao biti i veći.

Zemlje članice također će moći pridonositi Europskom fondu za strateške investicije, a ta sredstva ne bi im se računala u proračunski deficit.

Plan trebaju potvrditi čelnici država ili vlada zemalja članica i Europski parlament, a Juncker očekuje da će postati operativan do lipnja sljedeće godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene