Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalna pitanja

Počinje summit G7 u Taormini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici skupine sedam najbogatijih zemalja svijeta G7 okupili su se u petak na početku dvodnevnog summita na Siciliji na kojemu će se američki predsjednik Donald Trump, kako se očekuje, naći pod pritiskom kolega da ublaži svoja stajališta o globalnom klimatskom sporazumu i slobodnoj trgovini, prenose agencije.

G7 je neformalni forum o globalnim pitanjima na kojemu sudjeluju čelnici SAD-a, Kanade, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Italije i Japana. "Raspravljat ćemo o temema koje se tiču stotina milijuna ljudi, možda možemo reći da se one tiču čitavog čovječanstva", rekao je talijanski premijer Paolo Gentiloni. "Razgovori neće biti jednostavni", dodao je Gentiloni.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un Problematično izvješće Sjeverna Koreja protiv G7: "Oni su glavni izvor opasnosti za globalni mir" Slika nije dostupna Izrada plana G7 u Marseilleu pokušava naći izlaz iz krize

Tijekom prošlogodišnje predizborne kampanje Trump je iznosio stajališta o klimatskim promjenama i globalnoj trgovini koja su naišla na kritike ostalih zemalja članica skupine, prenosi agencija dpa.

Razgovori u Taormini na Siciliji bit će prva prava prilika da međunarodna zajednica natjera američkog predsjednika da kaže koje su njegove stvarne namjere glede trgovinskog protekcionizma i klimatskih sporazuma, ocijenili su analitičari.

Summit koji se otvara svečanošću u antičkom teatru također će biti prilika da čelnici sedam najbogatijih zemalja svijeta testiraju svoje međusobne odnose: po prvi puta nakon 1981. na summitu G7 nazočit će čak četiri od sedam sudionika - lideri SAD-a, Italije, Francuske i Velike Britanije - kojima je to prvo sudjelovanje na summitu.

Očekuje se da će njemačka kancelarka Angela Merkel, politička veteranka i zagovornica slobodne trgovine, te novi francuski predsjednik Emmanuel Macron, zagovornik pariškog klimatskog sporazuma, predvoditi pokušaje uvjeravanja Trumpa da promijeni svoja stajališta, navode analitičari.

Čelnici G7 također bi trebali razgovarati i o pitanjima globalnog terorizma, ratu u Siriji, Sjevernoj Koreji i globalnoj ekonomiji.

Drevna Taormina, prestižno sicilijsko odmaralište i spomenik povijesne baštine, pretvorena je u zatvoreni tabor uoči dolaska čelnika sedam najbogatijih zemalja u grad - elitni snajperisti su na krovovima, postavljene su nadzorne kamere i dronovi, u gradu su policajci, vojska i timovi hitne pomoći.

Sučene s terorističkim prijetnjama, vlasti su za osiguranje Taormine i okolnog područja angažirale sedam tisuća ljudi, policajaca, karabinjera i vojnika, a kontrole na svim talijanskim granicama, kopnenim i morskim, pojačane su od 10. svibnja.

Taormina je smještena na vrhu strme obale, na 200 metara nadmorske visine, na Jonskom moru. U petak i subotu njezini 11.000 stanovnika bit će pod opsadom zbog sastanka na vrhu G7.

Summit G7 pratit će oko 4.000 akreditiranih novinara, a ukupno je izdano 30.000 raznih akreditacija.

Uz sigurnosne mjere, pojačane su i one medicinske, čak i za slučaj kemijskog i biološkog napada. Oko 170 liječnika i sestara, sedam spasilačkih helikoptera, deseci vozila hitne pomoći bit će na raspolaganju samo za summit. Mjesna bolnica bavit će se samo hitnim slučajevima.

Prosvjedi u Taormini nisu dopušteni, ali antiglobalisti su dobili dopuštenje za demonstracije u susjednom gradiću Giardiniju Naxosu. Ondje ih se u subotu očekuje između tri i četiri tisuće. I tamošnji je gradonačelnik tražio zabranu prosvjeda strahujući od nasilja, ali uzalud. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene