Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednički izbori u Francuskoj

Prebrojano 97% glasova: Macron i Le Pen sigurno u završnoj utrci za francusko predsjedništvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proeuropski centrist Emmanuel Macron i kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen kvalificirali su se za drugi krug francuskih predsjedničkih izbora, prema prvim procjenama nakon zatvaranja birališta u nedjelju navečer koje govore da je biračko tijelo odbacilo tradicionalne stranke.

5:45 Prebrojeno je 97% glasova i nema više neizvjesnosti, centrist Emmanuel Macron suočit će se s predsjednicom ekstremne desnice Marine Le Pen u utrci za francusko predsjedništvo 7. svibnja. Macron pri kraju prebrojavanja ulazi u završnicu s 23,9% dok Le Pen nije prešla 22% te ostaje još niže nego prije nekoliko sati, na 21,4%. U tijesnoj utrci, iza sebe su ostavili Francois Fillona i Jean-Luc Mélenchona ispod 20 posto osvojenih glasova.

Pročitajte i ovo Modna revija, ilustracija Uskoro novi kriteriji Francuska donijela mjere protiv brze mode Francois Verove Vodio dvostruki život Potpuno nevjerojatno! Serijski silovatelj pojavio se u TV kvizu u trenutku kada ga je policija tražila zbog 31 silovanja i ubojstva

1:47 - Ministarstvo unutarnjih poslova prebrojalo je 46 milijuna glasova te objavilo kako je Emmanuel Macron, s 23,82 posto osvojenih glasova, još uvijek na prvom mjestu. Drugo mjesto i dalje pripada Marine Le Pen, koja je osvojila 21,58 posto glasova. Treće i četvrto mjesto zauzeli su Francois Fillon s 19,96 posto, odnosno Jean-Luc Mélenchon s 19,49 posto osvojenih glasova.

1:27 - Prosvjednici, većinom studenti, su se na Trgu Bastilje okupili kako bi prosvjedovali protiv kandidatkinje Nacionalne Fronte, Marine Le Pen. Nakon što su postali nemirni, policija je u pokušaju da rasprši prosvjednike u gomilu bacila suzavac.

Sa samo 6 posto osvojenih glasova, socijalist Benoît Hamon je kandidat s najmanjim brojem glasova koje je lijevi centar osvojio od 1969. 

Hamon, koji je osvojio nešto više glasova od euroskeptičnog autsajdera Nicolasa Duponta-Aignana, je ostvario neuspjeh koji je protumačen kao "poniženje" za Socijaliste koji posljednjih pet godina vode Francusku.

00:30 - Francusko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je prebrojeno više od 80 posto glasova.

Emmanuel Macron je s 23,32 posto glasova još uvijek na prvom mjestu, a Le Pen je s 22,59 posto zauzela drugo mjesto. Istovremeno, kandidati koji nisu prošli u drugi krug, Fillon i Mélenchon, osvojili su 19,71, odnosno 19,09 posto glasova

Anketa koju je proveo Ipsos prognozira da će Macron u drugom krugu osvojiti 62 posto glasova, pobijediti svoju suparnicu Marine Le Pen, te postati sljedeći predsjednik Francuske.

23:55 - Nakon 40 milijuna prebrojenih glasova, Macron je s 23,54 posto osvojenih glasova prešao u vodsvto, Le Pen je s 22,33 posto pala na drugo mjesto, a Fillon i Mélenchon s 19,87 i 19 posto glasova nisu uspijeli ući u drugi krug predsjedničkih izbora.

Marine Le Pen, je s 6,9 milijuna osvojenih glasova, postavila novi rekord za Nacionalnu Frontu.

Nakon što je priznao poraz, Fillon je rekao kako će u drugom krugu glasati za Macrona: "Ne postoji drugi izbor osim glasanja protiv krajnje desnice. Ja ću stoga glasati za Emmanuela Macrona."

22:39 - Čelnica krajnje desnice Marine Le Pen i centrist Emmanuel Macron vode u prvome krugu predsjedničkih izbora na temelju 38 do 39 posto prebrojanih glasova, prvi su službeni rezultati koje je u nedjelju navečer objavilo ministarstvo unutarnjih poslova.

Podaci ministarstva ne uključuju rezultate iz velikih francuskih gradova u kojima je potpora Marini Le Pen uglavnom manja u odnosu na manje gradove i sela gdje je prebrojavanje završeno, piše agencija Reuters.

S 20 milijuna prebrojanih glasova od 47 milijuna birača i prema projekcijama koje govore da je odziv iznosio 80 posto, Le Pen vodi s 24.38 posto.

Slijedi je Macron s 22.19 posto.

Konzeravtivni kandidat Francois Fillon dobio je 19,63 posto, a kandidat ljevice Jean-Luc Melenchon 18,09 posto.

21:10 - Centrist Emmanuel Macron, koji je u prvome krugu predsjedničkih izbora vodi ispred kandidatkinje krajnje desnice, čime su vodeće stranke prvi put zaostale, rekao je u nedjelju da su Francuzi pokazali želju okrenuti novu stranicu u političkom životu, a političari su odmah pozvali birače da u drugome krugu podrže Macrona.

"Francuzi su izrazili želju za obnovom. Naša je logika od sada okupljanje i tako ćemo nastaviti do parlamentarnih izbora", izjavio je bivši ministar gospodarstva, 39-godišnji Macron koji se u kolovozu povukao iz vlade kako bi utemeljio politički pokret.

Prema prvim izlaznim anketama instituta za ispitivanje javnog mišljenja Macron je dobio između 23 i 24 posto glasova, a čelnica Nacionalne fronte, stranke krajnje desnice, 48-godišnja Marine le Pen dobila je između 21,6 i 23 posto.

Suradnici Marine Le Pen pozdravili su "povijesnu pobjedu domoljuba i suverenista".

Prema svim predizbornim anketama Le Pen će biti pobijeđena u drugome krugu 7. svibnja.

Nakon objave prvih rezultata izlaznih anketa zaredali su pozivi francuskome biračkom tijelu da u drugome krugu predsjedničkih izbora glasaju za Macrona.

"Ozbiljno pozivam birače da glasaju za Emmanuela Macrona u drugome krugu... da pobijede Nacionalnu frontu i blokiraju njezin zlokoban plan da unazadi Francusku i podijeli Francuze", rekao je premijer Bernard Cazeneuve.

Kandidat desnog centra, konzervativac Francois Fillon pozvao je svoje birače da glasaju za Macrona.

"Nema drugog izbora nego glasati protiv krajnje desnice, ja ću glasati za Emmanuela Macrona," poručio je Fillon svojim pristašama.

Benoit Hamon, koji se u nedjelju borio kao kandidat socijalista, prvi je od svih kandidata pozvao svoje glasačko tijelo da u drugome krugu podupre centrista Macrona.

"Pozivam vas da pobijedite krajnju desnicu glasajući za Macroan", rekao je Hamon svojim pristašama i još poručio "Ljevica nije mrtva".

Projekcije govore da je Hamon ostvario samo između 6 do 7 posto glasova. Takav skroman rezultat presuda je birača mandatu predsjednika u odlasku, socijalistu Francoisa Hollandea.

U prvome krugu izbora odziv birača iznosio je oko 70 posto, što je jedna od najboljih izlaznosti u gotovo četrdeset godina, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Razina mobilizacije 47 milijuna birača bila je ključ ovih izbora, jer je svaki četvrti Francuz s pravom glasa bio neodlučan zadnjih dana.

'Tri dana nakon napada za koji je odgovornost preuzela džihadistička skupina, tzv. Islamska država na pariškoj aveniji Elizejske poljane, u kojem je ubijen jedan policajac, u zemlji je bilo raspoređeno 50.000 policajaca i 7000 vojnika kako bi se skrbili za sigurnost na izborni dan. Pogođena nizom džihadističkih napada od 2015., u kojima je ubijeno 239 osoba, Francuska je prvi put organizirala predsjedničke izbore u režimu izvanrednog stanja. '

20:51 - Prema podaciama izlaznih anketa, bivši ministar ekonomije, 39-godišnji Macron vodi ispred čelnice Nacionalne fronte, 48-godišnje Le Pen.

Projekcije temeljene na prvim rezultatima pokazuju da je Macron dobio između 23 i 23,7 posto glasova, a le Pen 21,7 do 23 posto.

Konzervativni kandidat, bivši premijer Francois Fillon te kandidat ljevice Jean-Luc Melenchon dobili su 19 do 19,5 posto glasova. 

20:24 - Prve procjene rezultata francuskih predsjedničkih izbora pokazuju da kandidat centra Emmanuel Macron dobio 23,7 posto glasova dok je krajnje desna čelnica Marine Le Pen dobila 21,7 posto. To su službeni rezultati, ali na malom uzorku. Drugi krug izbora će se održati 7. svibnja.

Izlaznost na prvi krug francuskih predsjedničkih izbora u nedjelju u 17 sati iznosila je 69,42 posto, izvjestilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Sky News javlja da su prve procjene rezultata izazvale euforiju u stožeru Le Pen. Čuje se skandiranje 'pobjeda, pobjeda'.

20:04 - Kako javljaju strani mediji prema prvim službenim procjenama rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj najviše izgleda za ulazak u drugi krug imaju Emmanuela Macron i Marine Le Pen.

17:30 - Kandidat centra Emmanuel Macron i kranje desna čelnica Marine Le Pen vode u izlaznim anketama u prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora, objavila je u nedjelju belgijska televizija RTBF.

Prema tom mediju i anketi koju je proveo do podneva Macron vodi s 24 posto glasova, a slijedi ga Le Pen s 22 posto.

Konzervativni bivši premijer Francois Fillon ima 20,5 posto, dok krajnje lijevi Jean-Luc Melenchon ima 18 posto.

RTBF nije otkrio izvor tih podataka niti koliko je ispitanika sudjelovalo u anketi.

U Francuskoj je ilegalno objavljivati izlazne ankete, djelomične rezultate ili projekcije dok je glasovanje još uvijek u tijeku.
 

13:27 - Odziv u prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora iznosio je 28,54 posto u 12 sati, malo više nego 2012. kada je iznosio 28,29 posto u isto vrijeme, objavilo je u nedjelju francusko ministarstvo unutarnjih poslova.

Istodobno je dosadašnji izlazak na birališta nešto manji nego onaj zabilježen u isto vrijeme na izborima 2007., kada je izišlo 31,2 posto birača i kada je izbore dobio konzervativac Nicolas Sarkozy.

Odziv birača bit će od ključne važnosti za ishod izbora koji su jako neizvjesni.Ankete su pokazivale da će biti malen, kao i da je puno birača neodlučno.

12:04 - Jedno je biralište evakuirano nakon što je primjećeno sumnjivo vozilo koje je ostavljeno s upaljenim motorom dok se glasovalo.

9:01 - Gotovo 47 milijuna birača upisano je na birački popis i ima pravo sudjelovati na izborima na kojima se bira nasljednik socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea.

Francuski predsjednik bira se na općim izravnim izborima u dva kruga, na petogodišnji mandat koji se može produljiti samo jednom.

Francuzi će moći glasati na 66.546 biračkih mjesta, koja se otvaraju u 8 sati po srednjoeuropskom vremenu i zatvaraju u 19 sati, što znači da birališta ostaju otvorena sat dulje nego na prošlim predsjedničkim izborima. U nekim većim gradovima birališta će biti otvorena do 20 sati.

U subotu su glasovali birači na francuskim Antilima, u Gvajani (Južna Amerika), na Saint Pierreu i Miquelonu (francusko otočje u Sjevernoj Americi) i u francuskoj Polineziji (Južni Pacifik).

Mobilizirani policajci i vojnici

Mobilizirano je više od 50.000 policajaca i 7.000 vojnika u okviru operacije Sentinelle, stalno raspoređene na francuskom teritoriju nakon džihadističkih napada u siječnju 2015. u Parizu.

Većina anketa daje malu prednost kandidatu centra Emmanuelu Macronu pred čelnicom krajnje desnice Marine Le Pen, a slijede ih konzervativac Francois Fillon i radikalni ljevičar Jean-Luc Melenchon.

Socijalist Benoit Hamon ima vrlo male izglede jer su Francuzi jako nezadovoljni sadašnjim socijalističkim predsjednikom Françoisom Hollandeom.

Izbori su najneizvjesniji u povijesti, a o njima bi mogla ovisiti i budućnost Europske unije.

Predsjednik na odlasku Francois Hollande pozvao je u četvrtak Francuze da glasuju s obzirom na to da ankete pokazuju da na birališta neće izaći više od 25 posto birača. Također, prema anketama oko jedne četvrtine francuskih birača je neodlučno u pogledu izbora kandidata.

Marine Le Pen (48), koja kaže da planira povući Francusku iz eurozone i održati referendum o izlasku iz EU-a, nada se da će uspjeti ponoviti neočekivani uspjeh Donalda Trumpa na američkim izborima i Brexita. Ankete, međutim, sugeriraju da će izgubiti u drugom krugu.

Bivši ministar gospodarstva u administraciji Francoisa Hollandea, 39-godišnji Emmanuel Macron, širi optimizam tamo gdje Le Pen širi strah. On je gorljivi proeuropejac i misli da Francuska treba pridobiti Njemačku u stvaranju socijalno osjetljivije Europske unije.

Tvrdi da je alternativa zastarjeloj podjeli na lijevo i desno i obećava ulaganje u obrazovanje mladih i nezaposlenih te tranziciju na čistu energiju.

Protivnici mu zamjeraju da je pun floskula i klišeja, ali njegova se strategija pokazuje isplativom.

Ankete pokazuju da je on kandidat koji bi u mogućem srazu s Le Pen u drugom krugu bio najuvjerljiviji.

Uz to, prihvatljiva je opcija mnogim biračima slijeva i zdesna, iako ga i Le Pen i Francois Fillon pokušavaju prikazati kao političkog nasljednika krajnje nepopularnog Hollandea.

Kandidat supruzi iz državnih fondova plaćao za izmišljeni posao

Konzervativac Francois Fillon (63), koji je na stranačkim predizborima nadmašio i Alaina Juppea i bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, do prije koji mjesec izgledao je kao sigurna oklada za pobjedu na izborima. Ali onda se otkrilo da je svojoj supruzi iz državnih fondova dobro plaćao za izmišljeni posao savjetnice u parlamentu.

Od skandala se donekle oporavio i drži korak u utrci za drugi krug. Kao i Macron, Fillon je proeuropejac. Upozorava da bi pristup Marine Le Pen prema EU "zemlju odveo u društveni i ekonomski kaos".

No njegov je lijek za ekonomski oporavak mnogo gorči od Macronova. Predlaže otpuštanje pola milijuna zaposlenih u javnom sektoru, ukidanje 35-satnog limita na standardni radni tjedan i podizanje dobi za mirovinu sa 62 na 65 godina.

Radikalni ljevičar Jean-Luc Melenchon (65), koji je prošli tjedan izbio na treće mjesto u anketama, više je puta rekao da EU favorizira poslodavce i ne brine za radnike.

On želi odbaciti europska pravila koja se tiču proračunskih manjkova, povukao bi se iz trgovinskih sporazuma i ponovo pregovarao o ključnim europskim ugovorima.

Melenchon želi i da Francuska napusti NATO, temeljni kamen europske sigurnosti.

Svoj trojici kandidata za ulazak u drugi krug izbora, pored Marie Le Pen za koju se smatra da sigurno ulazi, ankete u drugom krugu daju uvjerljivo veću prednost pred kandidatkinjom ekstremne desnice.

Izbori se odvijaju u sjeni novog terorističkog napada u Parizu, ubojstva policajca na aveniji Elizejske poljane, koje se dogodilo u četvrtak navečer. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene