Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlazne ankete

Pobjeda radikalne ljevice: Izlazak iz krize ili potonuće u kaos?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve su oči Europske unije usmjerene u Grčku.

Syriza je prema izlaznim anketama osvojila između, 35,5 39,5 posto glasova birača. Vladajuća konzervativna Nova demokracija dobila je između 23 i 27 posto. Prednost od 12 posto mogla bi Syrizi omogućiti samostalno formiranje nove vlade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija Osudili navijačko nasilje Reakcija Vlade nakon navijačkih nereda u Grčkoj u kojima je ubijen navijač: "Svjedočimo stravičnim scenama"

Prema svemu sudeći, pobjednik grčkih izbora i novi premijer Grčke je Alexis Tsipras, vođa Syrize. 'Grčki narod će vratiti socijalno jedinstvo i dostojanstvo. Naša zajednička budućnost u Europi nije budućnost politike štednje, nego demokracije, solidarnosti i suradnje', poručio je Tsipras.

Gotovo 10 milijuna Grka s pravom glasa odlučilo je o novom sazivu grčkog parlamenta. Većina je tražila promjene i bolji život. Grci su izmoreni mjerama štednje i krizom koja traje već sedam godina.

Gospodarstvo se od 2008. smanjilo za više od četvrtine, a nacionalni dug drastično povećan na čak 320 milijardi erura. Prema službenim podacima prosječna plaća je 2013. bila oko tisuću eura. U međuvremenu se još smanjila. Stopa nezaposlenosti najviša je u Europskoj uniji i kreće se oko 25 posto. Među mladima je još gore - ne radi svaki drugi.

Europa se mijenja: Alternativa postaju populisti

Aktualni premijer birače je upozoravao da Syrizina obećanja znače bankrot zbog kojeg bi zemlja mogla utonuti u kaos. Nastavak puta reformi i stabilnosti nudio je kao jedino rješenje. Nadao se da će mu pomoći podaci koji su pokazali da je u trećem kvartalu prošle godine, nakon šest godina, grčko gospodarstvo konačno počelo rasti.

Tsipras će za formiranje vlade možda trebati potporu manjih stranaka. Syriza bi mogla biti prisiljena i na stvaranje manjinske vlade što bi stvorilo novo razdoblje političke nestabilnosti u Grčkoj, ali i nesigurnosti za grčke europske partnere i financijska tržišta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene