Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka o sudbini

Pitanja i odgovori: Što trebate znati o škotskom referendumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škoti na referendumu odlučuju žele li ostati u Velikoj Britaniji ili se osamostaliti.

Kao što sigurno već znate, Škoti danas odlučuju žele li nastaviti svoju 307. godina dugu uniju s Engleskom ili će postati zasebna nacija.

Pročitajte i ovo Otočje Orkney - 4 70 OTOKA Na sjeveru Europe sprema se odcjepljenje? ''Uskraćena su nam sredstva koja dobivaju druga područja'' Humza Yousaf - 1 Meteorski uspon i jasan cilj Tko je novi škotski premijer Humza Yousaf? ''Mi ćemo biti generacija koja će ostvariti neovisnost"

Ako izglasaju neovisnot, Ujedinjeno Kraljevstvo izgubit će trećinu svog teritorija i osam posto građana. Mnogo pitanja postavlja se o referendumu, a ovo su odgovori na neka od njih. Izvojio ih je USA Today.

Zašto se ovo događa baš sada?

1999. godine parlament u Londonu počeo je prenositi neke ovlasti na Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku. 2009. godine škotski parlament odlučio je otići korak dalje predlaganjem glasovanja za neovisnost. Prije dvije godine David Cameron pristao je na doržavanje referenduma jer se u to vrijeme činilo da izglasavanje neovisnosti ima slabe šanse.

Evo što će se dogoditi nakon škotskog referenduma

Koji su argumenti za glasovanje 'da'?

Pristaše neovisnosti žele direktnu kontrolu nad svojim poslovima. Škoti imaju tendenciju biti lijevo orijentirani pa ih zna iritirati politika vladajuće konzervativne stranke u Londonu. Na posljednjim izborima, samo je jedan član konzervativne stranke izabaran u Škotskoj.

Inače, vođa škotske nacionalne strane Alex Salmond tvrdi da će neovisna Škotska biti među 20 najbogatijih zemalja na svijetu.

Koji su argumenti za glasovanje 'Ne'?

Zagovornici ostanka u Velikoj Britaniji kažu da Škotska u Ujedinjenom Kraljevstvu ima veći utjecaj u svjetskim poslovima kroz velike saveze poput Europske unije i NATO saveza. Također, tvrde da ostanak znači više radnih mjesta, jače financije, nastavak korištenja britanske funte i tradicije partnerstva koja seže tri stoljeća unatrag.

Koje poznate osobe su za ostanak u Velikoj Britaniji?

Američki predsjednik Barack Obama, papa Franjo i autorica Harryja Pottera JK Rowling. Kraljica Elizabeta službeno je neutralna, ali je pozvala birače da razmisle o onome što rade.

Tko je u timu Škotska?

Glumci Sean Connery, Brian Cox i Alan Cumming.

Koja strana će pobijediti?

Teško je reći. Ankete s početka rujna blagu prednost davale su neovisnosti. Nakon toga većina anketa pokazivala je da je nešto više onih koji će glasati protiv neovisnosti.

Koliko su britanski lideri zabrinuti zbog odcjepljenja Škotske?

Čelnici triju vodećih britanskih stranaka posljednjih su tjedana pokušavali uvjeriti Škote da zaokruže 'Ne'. Držali su govore i sudjelovali na skupovima u Škotskoj. Premijer David Cameron poručio je da ne želi da se obitelj rastrga.

Može li izglasavanje neovisnosti Camerona koštati posla?

Cameron je već poručio da neće dati ostavku ako se Škoti odluče za neovisnost. Međutim, njegova konzervativna stranka mogla bi početi preispitivati svoje vodstvo postane li Cameron čovjek koji je izgubio Škotsku.

Kako će moguća neovisnost utjecati na putovanja među zemljama?

Mnoge obitelji koje žive u Velikoj Britaniji imaju rođake u Škotskoj i Engleskoj. U slučaju neovisnosti Škotske putovanje između dvije zemlje moglo bi se otežati i uključivati granične provjere, putovnice pa čak i vize. Taj scenarij malo je vjerojatan ako se Škotskoj dopusti hitno članstvo u EU koje bi omogućilo slobodno kretanje među zemljama članicama.

Koje su druge moguće promjene?

Postoje mnoga pitanja na koja još nema jasnog odgovora - kako će se podijeliti naftno bogatstvo, hoće li škotska socijalna skrb biti bolja ili lošija, hoće li se izgubiti radna mjesta...Oni koji su za i koji su protiv imaju različite odgovore na ova pitanja.

Hoće li neovisna Škotska moći ostati u EU i NATO-u?

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso nije se izravno osvrnuo na težnje potencijalno neovisne Škotske da bude članica Europske unije. Rekao je samo da će to biti izuzetno teško i da se ugovori EU neće primjenjivati na secesionističke države.

Jean-Claude Juncker koji će ga uskoro zamijeniti rekao je da će se neovisna Škotska morati ponovno prijaviti za članstvo. Škotska bi mogla biti izbačena i iz NATO saveza koji još ništa nije službeno poručio, ali je signalizirao da je to vjerojatan scenarij.

Kako će financijsko tržište gledati na neovisnost?

Sa strahom, barem u početku. Puno je sredstava koja bi trebala biti podijeljena. Organizacija za ekonosmku suradnju i razboj tvrdi da mogućnost neovisnoti utječe na geopolitičku neizvjesnot što bi moglo utjecati na globalni rast.

Hoće li u slučaju neovisnoti Škotska moći koristiti funu?

Guverner englenske banke Mark Carney rekao je da želja za zadržavanjem valute nije kompatibilna sa suverenitetom. Salmond je pak odbacio tu tvrdnju i tvrdi da funta pripada Škotskoj koliko i Engleskoj. Konačnu presudu donijet će tržište.

Što s monarhijom?

Kraljica Elizabeta II postat će kraljica Škota. Salmondova stranka poručila je da će tako biti dok Škoti budu htjeli biti dio monarhije.

Izglasaju li Škoti neovisnot kada će do nje doći?

Škotski politički lideri predložili su da Dan neovisnosti bude 24. ožujka 2016. godine. U međuvremenu napravi će se novi ugovori, napisati ustav, podijeliti prihodi i dugovi, a morat će se razmisliti i o novoj zastavi.

Ako Škotsa izglasa odcjepljenje, a kasnije odluči da želi natrag, hoće li to biti moguće?

Cameron je rekao da povratka neće biti: 'Kada kao narod Škotske prislonite olovku na glasački listić idući tjedan, ispisivat ćete budućnost Velike Britanije neizbrisivom tintom'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene