Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nebo iznad Sirije

'NISU BILI NITI SVJESNI DA SMO TAMO' Piloti američkih Raptora opisali presretanje sirijskih aviona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O nedavnom incidentu u Siriji, u kojem su sirijski piloti bombardirali položaje blizu kurdskih snaga, s kojima su zajedno bili i američki specijalci, progovorili su i američki piloti.

U intervjuu za USA Today, piloti američkih borbenih zrakoplova F-22 Raptor, rekli su da sirijski piloti nisu bili niti svjesni da ih oni već neko vrijeme promatraju. Kad su američki piloti napokon obznanili svoju prisutnost, sirijski piloti naglo su prekinuli s djelovanjem i otišli.

Pročitajte i ovo Ilustracija Blizak susret VIDEO Drama na nebu: Borbeni avioni presretali putnički zrakoplov Slika nije dostupna nisu odgovarali MiG-ovi ipak lete: Dežurni borbeni dvojac HRZ-a presreo privatni izrelski avion

"Slijedio sam ga sva teri njegova preleta. Činilo se da nije imao pojma da sam tamo", rekao je 38-godišnji bojnik američkih zračnih snaga.

Stožerni general Charles Corcoran pojasnio je što se nakon toga dogodilo. "Jednom kad je F-22 uspostavio radijski kontakt s njima, prestali su s djelovanjem. Dali smo im to do znanja", rekao je Corcoran.

SAD je sirijskom režimu Bašara al Asada već napomenuo da ne smiju letjeti nad iodređenim dijelovima vlastite zemlje, no situacija u Siriji je i dalje napeta. Amerikanci imaju vrlo ograničen broj svojih snaga na sirijskom tlu, a njih brani američko zrakoplovstvo iz zraka.

Glasnogovornik Pentagona Peter Cook rekao je medijima da su slučajno sirijski borbeni zrakoplovi došli preblizu položajima američkih specijalaca, bili bi upozoreni na to te da SAD uvijek zadržavaju svoje pravo na samoobranu.

Na sreću, u ovom slučaju, upozorenje je bilo dovoljno. "Najviše zabrinjava mogućnost krive procjene. To se može dogoditi s obje strane", rekao je general poručnik Jeffrey Harrigian, zapovjednik američkih zračnih snaga na Bliskom istoku.

"Razjasnili smo to našim ljudima od najvišeg do najnižeg položaja: Nismo u ratu s Rusijom ili Sirijom. Nismo ovdje da bi rušili sirijske ili ruske zrakoplove", dodao je Harrigian.

Slati vojnike u borbu s nejasnim ili delikatnim napucima nije idealan scenarij. Svaka sekunda koju pilot potroši na procjenu treba li pucati ili ne, može ga potencijalno stajati života.

Na reću do situacija u kojima bi u pitnaju bio život ili smrt pilota, nije došlo. "Razmišljam kako smiriti situaciju najbolje što znam te istovremeno osigurati sigurnost naših trupa", rekoa je drugi, neimenovani pilot, koji je presreo sirijske zrakoplove.

Njihovo zapovjedništvo pratilo je svaki njihov korak, a zapovjednik je samo kratko izjavio da "ne bi oklijevao povući obarač". Naravno, da je došlo do toga.

"Sve što bi mi bilo potrebno da ih oborim u tom trenutku jest izvještaj s položaja na tlu da su napadnuti. Bili smo u savršenoj poziciji to izvršiti s poprilično naprednim naoružanjem", rekao je general bojnik Jay Silvera za USA Today.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene