Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD se priprema za dugi sukob

Pentagon: Islamska država nadilazi sve što smo vidjeli, oni su gori od terorista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rafiniranost, bogatstvo i vojna moć militanata Islamske države predstavljaju veliku prijetnju Sjedinjenim Državama koja možda nadilazi onu Al Kaide, rekli su američki vojni čelnici.

"Oni predstavljaju neposrednu prijetnju svakom interesu koji imamo, bilo da je u Iraku ili bilo gdje drugdje", rekao je ministar obrane Chuck Hagel novinarima u Pentagonu govoreći o militantnoj skupini koja je osvojila trećinu Iraka i objavila video snimku pokazujući kako ekstremist odrubljuje glavu američkom taocu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Među njima puno zapadnjaka Gotovo 30.000 stranih džihadista ušlo u Siriju i Irak od 2011. Slika nije dostupna Rat s Islamskom državom Američki general Iračanima: 'To je vaša stvar, vi ste sami odgovorni za to'

Upitan da li Islamska država predstavlja prijetnu Sjedinjenim Državama usporedivu s onom terorističkih napada 11. rujna 2001. Hagel je rekao da je skupina rafinirana i bolje financirana od bilo koje druge skupine dosad viđene.

Američki general: 'Islamska država mora biti uništena'

"Oni nadilaze puku terorističku skupinu. Oni povezuju ideologiju, rafiniranost...vojne snage. Izvanredno dobro su financirani. To nadilazi sve što smo vidjeli", rekao je.

General Martin Dempsey, načelnik glavnog stožera američke vojske, rekao je da skupina može predstavljati izravnu prijetnju zapadnim zemljama preko povratka Europljana ili američkih državljana u njihove zemlje nakon što su se borili u Siriji ili Iraku.

Američki zrakoplovi u četvrtak su ponovno bombardirali ciljeve militantne Islamske države u sjevernom Iraku unatoč prijetnji terorističke skupine da će ubiti uhvaćenog američkog novinara. Američka vojska izvela je šest zračnih udara u blizini mosulske brane protiv ove skupine koja se odvojila od al Qaede uništivši vozila i topničke položaje, reklo je ministarstvo obrane.

Sjedinjene Države su izvele ukupno 90 zračnih napada na položaje Islamske države otkako su započele zračnu kampanju u Iraku 8. kolovoza. Najmanje 35 boraca Islamske države su ubijeni u jednom američkom zračnom udaru u sjevernoj pokrajini Ninivi, rekao je lokalni sigurnosni dužnosnik.

Američki zračni napadi usporili su napredovanje Islamske države u Iraku, ali SAD očekuje da se pregrupiraju i pokrenu novu ofenzivu, rekao je Hagel. Američki vojni napori u Iraku će se nastaviti, rekao je Hagel. "Slijedimo dugoročnu strategiju jer ISIL (Islamska država) predstavlja dugoročnu prijetnju", rekao je.

Višestruko nagrađivani novinar Independenta specijaliziran za Bliski istok: 'Ako je kalifat toliko grozan zašto stotine tisuća ljudi ne bježi otamo?'

On je napomenuo kako američki ciljevi ostaju jasni i ograničeni, a da Irak sam mora rješavati svoje političke probleme kako bi pobijedio ekstremiste.

Islamska država je objavila video snimku u utorak pokazajući kako maskirani islamist s britanskim naglaskom odrubljuje glavu američkom novinaru Jamesu Foley koji je nestao u Siriji u studenom 2012.

Hagel je rekao kako žali što nije uspjela tajna misija spašavanja Foleya i još jednog Amerikanca taoca i obećao da neće posustati u naporima da se oslobode Amerikanci. Pokušaj oslobađanja, obznanjen u srijedu, utvrdio je da su taoci premješteni.

Ubojicu je identificirao britanskom listu The Guardian jedan od njegovih bivših talaca kao kolovođu tri britanska džihadista koji sebe zove John i za kojeg se misli da je glavni tamničar stranaca u sjeveroistočnom sirijskom gradu al-Raqqa, uporištu Islamske države.

Radikalna islamistička skupina zaprijetila da će pogubiti i drugog američkog novinara Stevena Joela Sotloffa ako predsjednik Barack Obama ne obustavi zračne napade. Obama je u srijedu obećao da će SAD nastaviti napade na Islamsku državu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene